Test-Aankoop geen voorstander van digitale systeem voor statiegeld blikjes en plastic flessen: "Sluit mensen uit" 

Vlaanderen wil volgend jaar experimenteren met een digitaal systeem voor statiegeld op blikjes en plastic flessen. "Een gebruiksvriendelijk systeem voor de consument", luidt het. Wordt er rekening gehouden met elke consument? "Opnieuw zijn de mensen die digitaal niet mee zijn slachtoffer", reageert Laura Clays van de consumentenorganisatie Test-Aankoop.

Tegen 2025 wil Vlaanderen statiegeld invoeren op plastic flesjes en blikjes. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) noemt die beslissing "onvermijdelijk" in de strijd tegen zwerfvuil. Een blikje Cola zou dan 20 à 25 cent duurder worden. 

Om dat bedrag te recupereren zal je het blikje niet moeten binnenbrengen in een fysiek inzamelpunt, wat in buurlanden een normale zaak is. Demir laat de sector toe om in 2023 een digitaal systeem te testen. Op elke drankverpakking, blauwe zak en vuilnisbak zou een QR-code komen. Als je het blikje of flesje weggooit, scan je de code op de verpakking en op de zak of vuilbak om te bewijzen dat je correct recycleert. Het statiegeld zou dan terug op je bankrekening terecht komen.

De consumentenorganisatie Test-Aankoop laat weten geen voorstander te zijn van dat digitale systeem. "Opnieuw zijn de mensen die digitaal niet mee zijn slachtoffer", laat woordvoerder Laura Clays weten. Mensen in armoede, nieuwkomers, ouderen, laaggeletterden en anderstaligen hebben vaak niet dezelfde toegang tot digitale diensten. Bijna een op twee Belgen is nog steeds digitaal kwetsbaar, blijkt uit de Barometer Digitale Inclusie van de Koning Boudewijnstichting. 

Uitsluiting en vertraging

"Nog veel mensen hebben geen smartphone of voelen zich niet comfortabel die te gebruiken. Bovendien is ook niet iedereen mee met het systeem van QR-codes", zegt Clays. "Die mensen worden met het digitale systeem voor statiegeld uitgesloten."

Test-Aankoop pleit voor een fysiek inzamelpunt in de tussentijd. "Statiegeld op blikjes en plastic flessen moet er absoluut komen, maar bij het digitale systeem zien wij veel praktische problemen opduiken", zegt Clays. "Buiten dat het een grote groep mensen uitsluit, vertraagt het ook de invoering van statiegeld. Het digitale systeem bestaat nog nergens. Het zal veel tijd kosten voordat het op punt staat en het niet misbruikt kan worden."

Meest gelezen