AFP or licensors

Britse modeontwerpster Vivienne Westwood overleden

Modeontwerpster Vivienne Westwood is overleden. "Ze is vandaag vredig en omringd door haar familie gestorven", maakt haar modehuis bekend op Twitter. Westwood werd 81 jaar. Ze schopte het tot een van de meest vooraanstaande modeontwerpsters wereldwijd. Haar man en creatieve partner Andreas Kronthaler liet in een verklaring weten te zullen "doorgaan met Vivienne in het hart".

Noem een bekendheid, en de kans is groot dat hij of zij in een design van Vivienne Westwood op de rode loper verscheen of in ontwerp van haar hand is getrouwd. Miley Cyrus gaf in een jurk van Westwood haar jawoord, bijvoorbeeld, net als onze eigen prinses Maria Laura afgelopen zomer. De scène waarin Carrie Bradshaw in de film "Sex and the city" een prinsessenjurk van Westwood cadeau krijgt, doet bijna vijftien jaar later nog steeds menige harten sneller slaan.

BEKIJK - De Belgische prinses Maria-Laura huwde in september nog in een jurk van Westwood:

Videospeler inladen...

Al is Westwood veel meer dan haar galante trouwjurken alleen. Ze introduceerde punk in de modewereld, bedacht de "new romance"-stijl en schrok er niet voor terug om mensen tegen de schenen te stampen - of het nu ging over haar excentrieke ontwerpen of activisme rond klimaat en dierenleed.

Malcom McLaren

Westwood werd in 1941 geboren in Derbyshire in het Verenigd Koninkrijk als oudste dochter van fabrieksarbeiders. Op jonge leeftijd verhuisde ze met haar gezin naar Londen, waar ze aanvankelijk een opleiding tot lerares volgde. In 1962 trouwde Westwood een eerste keer (ze ontwierp haar eigen trouwjurk), maar dat huwelijk liep drie jaar later op de klippen toen ze Malcom McLaren - manager van onder meer Sex Pistols en New York Dolls - ontmoette.

Het was met diezelfde McLaren dat ze haar eerste stappen in de modewereld zette. Samen openden ze in 1971 een boetiek in King's Road in Londen en ontwierpen ze gewaagde avant-garde kleding die sans gêne was geïnspireerd op BDSM. Denk: rubberen jurken, stiletto's met spikes en kleding vol kettingen, veiligheidsspelden en andere verwijzingen naar bondage. In 1974 doopten ze hun kledinglijn "SEX". 

Haar t-shirts met controversiële prints (naakte borsten, hakenkruizen en pornografische cowboys om maar enkele voorbeelden te noemen) werden graag gedragen door de Sex Pistols, en haar excentrieke stijl leverde haar de bijnaam "Godmother of Punk" op.

Catwalk

In 1981 verscheen haar eerste collectie op de catwalk: een lijn vol romantische elementen uit het verleden, geïnspireerd door portretschilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw. "New romance" was geboren, al bleef ze haar hele leven trouw aan haar brute en seksuele stijl. De grootste sterren verschenen in haar ontwerpen op de rode loper, en ook bij de jongste generaties blijft ze tot de dag van vandaag een begeerd mode-icoon.

BEKIJK - Modereporter Ghislaine Nuytten interviewde Vivienne Westwood in 1997 over haar job, de mode-industrie en het verschil tussen goede en slechte mode:

Videospeler inladen...

In 1981 verbrak Westwood haar relatie met McLaren, enkele jaren later stopte ook hun professionele samenwerking. In 1988 leerde ze de Oostenrijker Andreas Kronthaler kennen. Niet alleen werd hij haar tweede man, hij werd ook creatief directeur in haar modehuis. “Ik ga door met Vivienne in mijn hart”, reageerde hij intussen al op haar overlijden. “We hebben tot het einde samengewerkt en ze heeft me heel veel gegeven waar ik mee verder kan.”

Zonder ondergoed

Voor haar invloed op de modewereld kreeg Vivienne Westwood in 1992 een Orde van het Britse Rijk. Om die eretitel in ontvangst te nemen, zakte ze zonder ondergoed naar Buckingham Palace af - zo bewees ze door zwierig met haar jurk te draaien. Het belette de Queen niet om haar in 2006 opnieuw uit te nodigen en haar de eretitel van Dame uit te reiken.

Westwood stond verder ook bekend om haar activisme: milieu en klimaat, mensenrechten en democratie en dierenleed waren enkele van haar stokpaardjes.

Haar modehuis kondigde donderdagavond aan dat ze vredig is overleden in haar huis in Clapham in het zuiden van Londen, met haar familie aan haar zijde. Ze laat naast Kronthaler ook twee zonen achter: fotograaf Ben Westwood en Joseph Corré, mede-oprichter van het lingeriebedrijf Agent Provocateur. Vivienne Westwood werd 81 jaar.

AFP or licensors
AP2010
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen