DE ANTWERPENAAR VAN 2022. Van 50 tot 41: dé comeback en dé teloorgang

Wie haalde in 2022 het nieuws, wie ging over de tongen, wie stak zijn nek uit en wie liet zich voor het eerst opmerken? De redactie van Gazet van Antwerpen selecteerde 100 uiteenlopende figuren die het jaar hebben gekleurd. Wie wordt de Antwerpenaar van 2022? We tellen de hele kerstvakantie af naar onze nummer 1. Vandaag: van 50 tot 41.

Vorig jaar stonden ze op nummer 1 omdat ze ons met zoveel efficiëntie en toewijding door de corona-crisis hadden geleid. Nu krijgen ze opnieuw een ereplaats. Gelukkig was het in de ziekenhuizen een pak rustiger dan in 2020 en 2021 maar corona was nog niet voorbij. Opnieuw konden honderden mensen op de helden van de zorg rekenen. En toen bleek dat iedereen een boosterprik nodig had, stonden de vrijwilligers daar weer. In de vaccinatiecentra werd weer geprikt dat het een lieve lust was. En het lijkt erop dat we het virus nu echt klein hebben gekregen.

De dag na de Russische inval in Oekraïne vertrok journalist Bruno Beeckman naar Kyiv. Hij bracht verslag uit voor de VRT, maar ook met onze redactie hing hij geregeld aan de telefoon. Na een korte break in België, vertrok hij op 10 april terug naar Kyiv, als volwaardig correspondent van Gazet van Antwerpen deze keer. Dagelijks bracht hij verslag uit in tekst en beeld. Beeckman trok het hele land door en maakte prachtige reportages over de ellende van de oorlog en de moed van de Oekraïners. We hebben hem intussen leren kennen als een uitmuntend journalist, een attente collega én een fervent skateboarder.

Carmen Willems kwam als directeur van het KMSKA vooral in het nieuws als ze weer eens moest vertellen dat we nog wat geduld moesten hebben. Maar dit jaar was het zo ver: het verbouwde, gemoderniseerde en totaal heringerichte museum opende zijn deuren met een groot feest. De eerste bezoekers waren verbluft door de originele aanpak en de prachtige collectie. Na 75 dagen kwam al de 200.000ste bezoeker over de vloer, en Willems had al twee prestigieuze prijzen in de wacht gesleept. Wat ze nog wil bereiken? “De Madonna van Fouquet, het topwerk van onze collectie, even beroemd maken als de Mona Lisa.”

Hij begon in zijn eentje met een podcast waar 300 mensen naar luisterden en maakt nu, samen met zijn kompaan Sam Kerkhofs, echte televisie. De succesvolle voetbalpodcast MidMid van de Mechelaar werd tijdens het WK uitgezonden op Play 4. Winkelmans heeft nu zijn eigen productiehuis dat sportdocumentaires maakt. “Niets zo leuk als over voetbal leuteren”, vindt hij.

De in Barcelona geboren Antwerpenaar Jonas De Roeck (43) loodste als hoofdcoach Westerlo overtuigend naar de eerste klasse. Ook dit seizoen staan zijn Kemphanen in de Jupiler Pro League mee bovenaan de rangschikking en zorgen ze geregeld voor sensatie, met knappe zeges tegen onder meer Anderlecht en Club Brugge.

Van 2000 tot 2014 was de Wilrijkse Linda Mertens de zangeres van de dance-formatie Milk Inc. Samen met Regi Penxten zette ze hele Sportpaleizen in vuur en vlam. Na de dood van haar dochtertje in 2017 trad ze niet meer op. Maar dit jaar stond ze ineens weer op een podium in Blackpool in Engeland. Later nog eens in Belfast en Barcelona. Afwachten of ze ook weer met Regi aan de slag gaat.

Zijn derde Michelin-ster kreeg hij in 2021 al. Dit jaar kon hij ze niet alleen behouden, hij slaagde er zelfs in om van Gault&Millau een nog hogere score dan hij al had te krijgen: 18,5 op 20. Daarmee scoort zijn restaurant Zilte, op de bovenste verdieping van het MAS in Antwerpen, even goed als The Jane van Nick Bril. De Kempenaar is daar trots op maar blijft bescheiden. “Het team raakt almaar beter op elkaar ingespeeld. En zoals het in voetbal gaat: wanneer het team beter wordt, worden de prestaties vanzelf beter.” Misschien moeten we Viki Geunes eens op de Rode Duivels loslaten.

De Antwerpse schepen van Sociale Zaken en Leefmilieu kon het dit jaar niet laten om af en toe dwars te liggen. In augustus sprak hij in een interview zijn twijfels uit over de war on drugs van zijn burgemeester Bart De Wever en pleitte hij voor de legalisering van softdrugs. “Ik heb met hem te doen”, zei Meeuws. “Allerlei zaken, misschien ook zijn ­karakter, staan hem niet toe om echte ­samen­werking te organiseren.” De Wever heeft nooit gereageerd op die uitspraken. Later viel Meeuws nog eens op toen hij als enige binnen het schepencollege tegen de ondertunneling van de Scheldekaaien stemde.

Wekenlang leefden ze in onzekerheid over hun job, de personeelsleden van de Makro-winkels in België. Omdat het al veel langer niet goed ging met de keten, verkocht de eigenaar Makro voor een prikje aan een ander bedrijf. Dat kwam na enkele maanden al tot het besluit dat het van Makro afwilde. De winkels werden onder gerechtelijke reorganisatie geplaatst. Zo kon de supermarktketen voorlopig niet failliet gaan, maar wie zou de winkels willen kopen? Niemand zo bleek. En wie kan het personeel uitbetalen? Op een volledige ontslagvergoeding maakten de personeelsleden geen kans, zelfs niet na een carrière van verschillende decennia. Ze krijgen wel een toelage van het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen, en wat centen uit de uitverkoop van Makro. Die was in Deurne een succes. Tot het computersysteem in panne viel en de prijzen niet meer konden worden aangepast. Weer een opdoffer voor het personeel. Zonder enig zicht op hun toekomst zaten ze tijdens de eindejaarsdagen in de winkels te kaarten. Wat moesten ze anders? Op 30 december gingen de deuren dan (eindelijk) dicht.

Op zaterdag 31 december ontdek je wie op plaats 40 tot 31 staat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER