Nog steeds geen structurele oplossing voor 54 kindjes van gesloten crèche Babilou in Kraainem

Er is nog steeds geen structurele oplossing voor de opvang van 54 kinderen van kinderdagverblijf Babilou in Kraainem. Het Agentschap Opgroeien trok de vergunning van de crèche tijdelijk in omdat er ernstige bezorgdheden waren over de pedagogische kwaliteit. De uitbater krijgt 2 maanden de tijd om de problemen op te lossen, maar zegt intussen gebonden te zijn door het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling, dat momenteel een onderzoek voert. “Spijtig genoeg kunnen we verder geen acties ondernemen en zijn we afhankelijk van hun onderzoek en conclusies”, zegt bestuurder Katrien Leten.

Begin december werd de vergunning van de kinderopvang in Kraainem met "dringende noodzakelijkheid" geschorst door het Agentschap Opgroeien na een klacht. Kinderen zouden er ruw behandeld en gestraft worden en er zou iets mis zijn met de hygiëne in de crèche. Ook het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling startte een onderzoek naar de melding, want eerder waren er ook al klachten over de crèche. De ouders, wiens kinderen plots geen opvang meer hadden, startten kort na de sluiting met een petitie om Babilou open te houden.

Familie en vrienden

Een aantal kinderen kon wel terecht bij andere vestigingen van het kinderdagverblijf, maar intussen is het voor de meeste ouders nog steeds behelpen. Een structureel alternatief is er voorlopig nog niet. "De afgelopen maand hebben de meeste ouders naar tijdelijke alternatieven moeten zoeken. Zo hebben sommigen de hulp ingeschakeld van familie, vrienden, buren of andere ouders die in dezelfde situatie zitten", vertelt de burgemeester van Kraainem, Bertrand Waucquez (Kraainem-Unie). "Een structurele oplossing is er helaas nog niet, maar we blijven zoeken."

Onderzoek

Het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling leidt het onderzoek. De uitbaatster van kinderdagverblijf Babilou laat weten dat ze hun volledige medewerking verlenen, maar geen actie kunnen ondernemen omdat ze afhankelijk zijn van het onderzoek en de conclusies van Kindermishandeling. "Babilou vertrouwt op het onderzoek en engageert zich om eventuele vastgestelde klachten zo snel mogelijk op te lossen", klinkt het bij bestuurder Katrien Leten.  

Meest gelezen