OgnjenO

Aanvragen voor steun bij Genks OCMW stijgen met 60%, bijna een derde van aanvragen heeft te maken met energie

Sinds 2019 is het aantal vragen voor ondersteuning in het OCMW van Genk gestegen met 60%. Sinds de uitbraak van corona is het leven voor veel mensen duurder geworden en dat is er door de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis niet op verbeterd.

Bijna een derde van alle aanvragen voor steun heeft te maken met energie, dat is een verdriedubbeling in vergelijking met de voorbije jaren. De stad Genk wil meer doen dan enkel geld geven aan de mensen die hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Schepen van Welzijn Sara Roncada (CD&V): “Het is echt ook wel een individuele hulpverlening op maat. We merken ook dat mensen administratieve en informatieve vragen hebben over hun energiecontract.”

Mensen kunnen op het OCMW ook terecht voor vragen over hun factuur

Schepen Sara Roncada

Genk organiseert een zitdag met experten rond energie in het OCMW. “Mensen kunnen daar een afspraak voor boeken en kunnen daar terecht voor allerhande vragen zoals over de factuur, maar ze kunnen ook een energiescan laten uitvoeren” volgens de schepen.

Genkse energiepremie

Op dit moment zijn er ongeveer 500 aanvragen voor steun per kwartaal, vorig jaar waren er dat maar 390. In het voorjaar is Genk gestart met een eigen energiepremie. “Die is bestemd voor de mensen die net buiten het sociale tarief vallen”, vertelt schepen Roncada. “Maar we moeten kijken hoever we daar nog in kunnen gaan, want de groep die hulp komt vragen, wordt steeds groter.”

Meest gelezen