AP Images

5 iconische catwalkmomenten van de "Godmother of Punk" Vivienne Westwood 

De Britse modeontwerpster Vivienne Westwood is gisteren vredig ingeslapen, omringd door haar familie. Ze schopte het tot één van de meest vooraanstaande modeontwerpsters wereldwijd. Voor sommigen zal Vivienne Westwood herinnerd worden als de "Godmother of Punk", voor anderen als de nooit terugdeinzende activiste en de onmiskenbare koningin van de catwalk. Dit zijn haar vijf meest iconische catwalkmomenten.

“Een icoon, een activiste, een ongelooflijke vrouw”, zo omschrijft modejournalist Veerle Windels de overleden Britse modeontwerpster Vivienne Westwood. Ze kreeg de kans Westwood te interviewen. “Al wou ze het die dag niet over mode hebben, maar over de verontrustende toestand van de wereld: over de jeugd die enkel nog televisie kijkt, over jonge designers zonder nieuwe ideeën… Dat typeerde haar. Ze was rebels, inventief, ze had een eigen look."

Ter ere van haar onmiskenbare invloed in de modewereld, selecteren we de vijf meest iconische catwalkmomenten van Vivienne Westwood door de jaren heen. Die liep over van "punk, korsetten, hoepelrokken en T-shirts met propagandaslogans”.

De "Pirate"-collectie met Victoriaanse hoepelrokken en korsetten

AP Images
Invision

In 1981 verscheen haar eerste collectie "Pirates" op de catwalk: een lijn vol romantische elementen uit het verleden, geïnspireerd door portretschilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Westwood leefde zich uit met piratenhoeden, korsetten en hoepelrokken. "New romance" was geboren, al bleef ze haar hele leven trouw aan haar brute en seksuele stijl.

De "fake bump" uit de "On Liberty"-collectie

De “fake bump” of het nep achterwerk: een iconisch stuk uit de "On Liberty"-collectie in 1994 waarmee Westwood wilde ingaan tegen de trend van minimalisme in de jaren 90. "Westwood wou vrouwen idealiseren. Met een extra "fake bump" bijvoorbeeld, maar het was geen elegantie pur sang. Het zou decadent zijn om kleren te ontwerpen om er enkel goed uit te zien. Ze deed iets ongelooflijk met vormen, silhouetten en patronen", zegt Windels. 

BEKIJK - "Topmodellen zijn de helft van de tijd naakt of ze dragen een niemendalletje": In dit VRT-interview uit 1997 haalt Westwood vernietigend uit naar de mode-industrie van die tijd:

Videospeler inladen...

De "climate revolution"-shirts

AP Images

Westwood was een rebel met een uitgesproken missie. Ze stond bekend om haar activisme: milieu en klimaat, mensenrechten en democratie en dierenleed waren enkele van haar stokpaardjes. Ze gebruikten haar modeshows als een platform om haar publiek op zijn verantwoordelijkheid te wijzen. Geen moment bleef onbenut. 

De memorabele valpartij van Naomi Campbell tijdens de show van Vivienne Westwood

In de lijst van memorabele momenten uit de carrière van Westwood, kan het catwalkmoment van het topmodel Naomi Campbell in 1993 niet ontbreken. Op de catwalk in Parijs viel Campbell met haar torenhoge hakken, ontworpen door de modeontwerpster. En dat leverde iconische beelden op. 

Anti-establishment op de catwalk

AP Images
AP2011

"Vivienne Westwood had iets met de monarchie, maar toch was ze tegen het establishment", eindigt Windels. In de jaren tachtig en negentig parodieerde ze de hogere klasse met ontwerpen geïnspireerd op de monarchie.

Meest gelezen