Vrouw spant rechtszaak aan tegen Aerosmithzanger Steven Tyler wegens seksueel misbruik toen ze minderjarig was

Steven Tyler, de zanger van de Amerikaanse rockband Aerosmith, wordt beschuldigd van aanranding, seksueel misbruik en het opzettelijk toebrengen van emotioneel leed aan een minderjarige vrouw. Dat meldt het muziekblad Rolling Stone dat de aangifte kon inkijken. De zaak is aangespannen door Julia Holcomb die als 16-jarige een vermeende relatie had met Tyler. De zanger was toen 25 jaar oud.

In de aangifte wordt Tyler niet met naam genoemd, maar Julia Holcomb vertelde eerder al over haar zogezegde relatie met de zanger, onder meer in de documentaire "Look away" uit 2021. Die liet vrouwen aan het woord die als jonge meisjes misbruikt werden in de muziekindustrie. 

Holcomb ontmoette Tyler tijdens een concert in Portland in 1973 kort na haar 16e verjaardag. Hij zou seks met haar gehad hebben, terwijl hij wist dat ze minderjarig was. Daarna zou hij haar volgens Holcomb hebben laten geloven dat ze een romantische relatie hadden. De vrouw zegt in de gerechtsdocumenten dat zij niet in staat was om de macht, beroemdheid en financiële zekerheid die Tyler bood te weerstaan. Het meisje kwam uit een gebroken gezin. 

Voogdij en abortus

Doordat Holcomb minderjarig was, kon Tyler niet samen met haar reizen naar een andere staat. Hij overtuigde haar moeder om hem de voogdij te geven over haar, zodat ze kon meegaan op tournee. De zanger zou tegen haar moeder gezegd hebben dat ze financieel beter af zou zijn bij hem en dat hij haar naar school zou laten gaan en medische verzorging zou geven. Volgens Holcomb kwam daar echter weinig van in huis. Hij gaf haar drugs en alcohol en bleef haar misbruiken. 

De aangifte vermeldt ook quotes uit de autobiografie van Tyler, waarin hij schreef dat hij "bijna een tienerbruid nam" en dat haar ouders een papier ondertekenden om hem de voogdij te geven. In die autobiografie vertelt Tyler ook dat hij tot over zijn oren verliefd op haar was en dat ze seks hadden. Van een huwelijk kwam uiteindelijk niets in huis, maar Holcomb raakte wel zwanger. Nadat ze in het ziekenhuis belandde na een brand in hun appartement, zou Tyler haar verplicht hebben een abortus te ondergaan. Ze was toen al vijf maanden zwanger.

Memoires

Na de abortus ging Holcomb terug bij haar moeder wonen. Ze behaalde uiteindelijk haar diploma, vond werk, trouwde en bracht zeven kinderen groot. Ze werd ook een devoot katholiek. Holcomb zegt in de aangifte dat Tyler haar leven overhoop gooide door haar zonder toestemming te vermelden in zijn memoires. Ze kan er zich niet in vinden dat Tyler het misbruik in zijn memoires neerzette als een romantische, liefdevolle relatie.

Steven Tyler was volgens Rolling Stone niet bereikbaar voor commentaar. Holcombs deed aangifte in Los Angeles. Daar is momenteel een wet van kracht die de verjaring van seksueel kindermisbruik opschort en slachtoffers de mogelijkheid geeft om alsnog klacht in te dienen. Na drie jaar is het morgen de laatste dag waarop er nog klacht kan ingediend worden. 

Meest gelezen