Belastingaangiften Donald Trump vrijgegeven: ook als president betaalde hij minder dan 750 dollar per jaar

De belastingaangiften van voormalig Amerikaans president Donald Trump uit de periode 2015-2020 zijn dan toch openbaar gemaakt. Na een gerechtelijke uitspraak van vorige maand konden de Democraten vrijdag de informatie vrijgeven.

De documenten zullen naar verwachting een gedetailleerde weergave moeten geven van de financiën van Trump, en de geldstromen naar hem en zijn entourage. Uit een eerste uittreksel, dat vorige week door het Congres is gepubliceerd, bleek al dat Trump jarenlang geen inkomstenbelasting betaalde, hoewel hij zichzelf consequent als succesvol zakenman profileerde. Tijdens zijn presidentschap gaf hij wel voor het eerst in tien jaar een positief belastbaar inkomen aan. Hij betaalde 1,1 miljoen dollar.

LEES OOK. Onderzoekscommissie voor bestorming van Capitool trekt dagvaarding tegen Donald Trump in: “Ze weten dat ik niets fout deed”

Een deel van de gegevens was de voorbije jaren ook al in verschillende fasen uitgelekt in Amerikaanse media. Zo bleek al dat Trump weinig belastingen betaalt, miljoenen dollars aan leningen moet terugbetalen, en al ruim tien jaar door de belastingdienst wordt onderzocht.

Het is in de Verenigde Staten de gewoonte dat presidentskandidaten hun belastingaangifte publiek maken. Maar Trump heeft zich daar tijdens zijn campagne en ambtstermijn altijd tegen verzet. Dat leidde tot een jarenlange strijd tussen de Republikein en de Democraten, die hem beschuldigen van gesjoemel en daarom zijn financiële gegevens en vooral zijn belastingaangiftes willen inkijken.

Vorige maand kwam de publicatie dan toch in een stroomversnelling. Het hof verwierp een verzoek van Trumps advocaten om de overdracht van de documenten aan een bevoegde commissie tegen te houden. Nu die overdracht gebeurd is, is het niet verwonderlijk dat de documenten snel zijn vrijgegeven: vanaf januari is de meerderheid van het Congres in handen van de Republikeinen.

750 dollar

Uit die publicatie blijkt nu dat Trump en zijn vrouw Melania 750 dollar of minder betaalden aan federale inkomstenbelasting in 2016 en 2017, en nul in 2020, volgens de Commissie Financiën van het Huis, die toezicht houdt op de belastingwetgeving.

In de drie andere jaren betaalde Trump aanzienlijke bedragen aan belastingen, hoewel de bedragen in verhouding tot zijn inkomen ver onder die van de gemiddelde belastingbetaler liggen. Uit de aangiftes blijkt dat hij in 2015 641.931 dollar betaalde, in 2018 iets minder dan 1 miljoen dollar en 2019 133.445 dollar.

De betaling van 2018 werd berekend op een aangepast bruto-inkomen van 24,3 miljoen dollar, goed voor een effectief belastingtarief van 4 procent. De gemiddelde belastingbetaler moest in 2018 echter 15.322 dollar aan federale inkomstenbelasting betalen, met een gemiddeld tarief van ongeveer 13 procent, aldus de IRS (Internal Revenue Service).

Wet overtreden?

De vrijgave van de aangiftes, die bewerkt werden om nummers van de sociale zekerheid en andere persoonlijke informatie te verbergen, was het laatste hoofdstuk van een sage die het presidentschap van Trump overleefde en die twee keer leidde naar het Hooggerechtshof, waar Trump zich verzette tegen het openbaar maken van zijn financiële gegevens. De vrijgave kwam er uiteindelijk in de laatste dagen dat de Democraten de controle hebben over het Huis van Afgevaardigden.

De onthullingen doen meerdere vragen rijzen over de vraag of Trump met zijn belastingstrategieën gewoon gebruikmaakte van de wet of ze overtrad. De Republikeinen, die het vrijgeven van de aangiftes hebben veroordeeld als een schending van Trumps privacy, zullen het onderzoek waarschijnlijk niet voortzetten als ze in januari de Commissie Financiën overnemen. Maar in de Senaat, waar de Democraten nog steeds de meerderheid hebben, hebben de leiders van de Commissie Financiën aangegeven dat ze verder zullen gaan waar de Democraten in het Huis gebleven waren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER