© Wim Hendrix

Antwerpse dokchauffeurs klagen: “Nauwelijks wc’s in haventerminals”

De Antwerpse dokchauffeurs trekken aan de alarmbel. Aan de terminals in de Antwerpse haven zijn nauwelijks fatsoenlijke toiletten te vinden. Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) doet enkele voorzichtige beloftes.

Koen De Beuckeleer

Volgens de Antwerpse dokchauffeurs, in het havenjargon wel eens ‘dokratten’ genoemd, is er een schrijnend gebrek aan openbare toiletten in ons havengebied. “In de meeste containerterminals zijn er nauwelijks of geen wc’s aanwezig”, zegt de ervaren dokchauffeur Jack Van der Meiren. “In het beste geval staat er één toiletcabine, wat absoluut niet volstaat voor de duizenden chauffeurs die iedere dag de containerterminals aandoen en tot twee à drie uur moeten wachten.”

De haven richtte in Ekeren de nieuwe truckersparking Goordijk in, maar ook daar waren tot voor kort slechts een drietal toiletten te vinden voor tweehonderd overnachtende truckers. “Intussen zijn dat er al acht, maar het probleem is dat ze totaal niet worden gereinigd en dus praktisch onbruikbaar zijn”, zegt Van der Meiren.

“Extra voorzieningen”

Van der Meiren kaartte de situatie aan bij gemeenteraadslid Dirk Rochtus (N-VA), die een schriftelijke vraag indiende bij havenschepen Marc Van Peel (CD&V). Die geeft toe dat er een tekort aan sanitaire voorzieningen is, maar belooft beterschap. “Na overleg met het Havenbedrijf heeft rederij MPET aangegeven een aantal extra voorzieningen voor truckchauffeurs neer te poten aan hun terminals, op Linkeroever worden op korte termijn Dixi-toiletten geplaatst en op parking Goordijk worden stappen ondernomen om gepaste faciliteiten – tankstation, spiegelafstelplaatsen en overnachtingsvoorzieningen – te bouwen.”

Gemeenteraadslid Rochtus is gematigd tevreden met het antwoord van Van Peel. “De schepen belooft al jaren verbetering, maar vooralsnog zijn we niet veel verder. Ik zal de vinger aan de pols blijven houden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER