DE ANTWERPENAAR VAN 2022. Van 40 tot 31: een verrassend afscheid en de man die zijn droomt vervult

Wie haalde in 2022 het nieuws, wie ging over de tongen, wie stak zijn nek uit en wie liet zich voor het eerst opmerken? De redactie van Gazet van Antwerpen selecteerde 100 uiteenlopende figuren die het jaar hebben gekleurd. Wie wordt de Antwerpenaar van 2022? We tellen de hele kerstvakantie af naar onze nummer 1. Vandaag: van 40 tot 31.

De Belgian Lions verrasten iedereen in 2021 met hun prestatie op de Olympische Spelen in Tokio. Maar nog geen maand na de Spelen, werd een onderzoek naar fraude geopend. De Lions zouden in aanloop naar de Spelen fictieve wedstrijden hebben gecreëerd om aan voldoende voorbereidingswedstrijden te geraken. Het resultaat van het onderzoek is nog altijd niet bekend. Maar intussen blijven de Lions het beste van zichzelf geven. Deze zomer werden ze op het WK 3x3 op de Groenplaats in Antwerpen vierde. Dat WK was trouwens een echt feest met veel ambiance. Voor herhaling vatbaar dus.

“Ik hou van jou, door alle pieken en dalen heen, onvoorwaardelijk tot in de onenigheid”, zo nam actrice Ruth Beeckmans (39) op Instagram afscheid van haar man Gary. De brandweerman van Zuid-Afrikaanse afkomst met wie Beeckmans twee dochtertjes heeft, overleed plotseling in april. De twee waren veertien jaar lang een stel. “Ik kan me onmogelijk een leven zonder hem voorstellen”, zei ze voordien nog in een interview. Ruth bleef na zijn overlijden een hele tijd in de luwte, maar in november nam ze deel aan de Code van Coppens. Ze overwon er haar angst voor kakkerlakken.

“Haar vertrek komt echt wel binnen”, zei N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover toen zijn ondervoorzitter Valerie Van Peel in juni haar ontslag uit de politiek aankondigde. Van Peel is een zeer actief en gepassioneerd parlementslid, maar ze heeft er duidelijk genoeg van. “Het politieke systeem zit vast,” schreef ze in haar afscheidsbrief. “Daarbinnen tegen onbeweeglijke muren blijven beuken, is voor mij niet meer gezond.” Sindsdien heeft ze over haar vertrek niets meer gezegd. Op het zomerfeest van N-VA in juli pakte ze wel uit met een swingende dans met haar voorzitter Bart De Wever.

Ze doen al jaren meer dan verdienstelijk werk in de Antwerpse wijken, de vrijwilligers van de organisaties SAAMO, JES en Kras, maar tijdens het WK Voetbal in Qatar, toonden ze ineens aan het hele land hoe belangrijk hun rol in de Antwerpse wijken is. Toen het Marokkaanse voetbalfeest uit de hand dreigde te lopen, konden de jeugdwerkers de oververhitte jongeren wegleiden en kalmeren. Ze vormden een mensenketting om hen tegen te houden. De beelden waren op alle media te zien. “Wij zijn een deel van deze gemeenschap en kennen veel van de jongeren”, vertelde Hamza, jeugdwerker bij Kras. Bij elke match van de Marokkanen waren de vrijwilligers op post.

2021 was al een geweldig succesvol jaar voor de zangeres, en in 2022 ging ze gewoon verder op haar elan. Met de collega’s van Like Me, stond ze in het voorjaar vier keer voor een uitverkocht Sportpaleis. En toen had ze haar videoclip Ongewoon nog niet op de wereld losgelaten. Daarin toont ze voor het eerst dat ze ook op meisjes valt. In de clip kust ze StuBru-presentatrice Flo Windey. Dat ze daarmee een rolmodel wordt voor veel jongeren, vindt ze prima: “Het doet zoveel dat er mensen zijn die het tonen, het stelt je gerust en zorgt ervoor dat je je normaal voelt. Een stomme video haalt soms veel zorgen uit je hoofd.”

Niet alleen presenteerde hij in mei in het Sportpaleis het WK Counter-Strike: Global Offence voor 40.000 fans van het populaire game, in het najaar presenteerde William Bouva ook het tv-programma Don’t scream. Maar hij kwam vooral in het nieuws met zijn kritisch commentaar op Down the Road op vrt en Out of office op vtm. Bouva vindt dat die programma’s mensen met een beperking opvoeren om andere mensen zich beter te laten voelen. “Wij zijn geen bron van feelgood om je te laten inzien dat u dankbaar moet zijn dat je zelf geen beperking hebt”, aldus Bouva, die dit jaar geen gelegenheid liet voorbijgaan om te pleiten voor échte inclusie.

“Trainer worden bij de club van mijn hart is een droom”, zei Steven Defour toen hem in oktober werd gevraagd om KV Mechelen te leiden, de club waar hij als 12-jarige jongen begon te voetballen. Defour kwam op een moeilijk moment. KV stond na twaalf speeldagen op de dertiende plaats. Zijn eerste match als trainer, tegen zijn ex-club Standard, won Defour meteen.

Na maandenlang overleg, sloot minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden een akkoord over loonsverhoging af met de politievakbonden. Die verhoging sneuvelde uiteindelijk in de begroting, met veel protest tot gevolg. De minister toonde zich verder onder andere actief in de drugsbestrijding en de aanpak van amokmakers, zowel in het voetbal als in de recreatieparken.

Op 28 april van dit jaar was het eindelijk zo ver: Port of Antwerp- Bruges werd officieel gelanceerd. En de havenbaas van Antwerpen is de nieuwe CEO. Op de vraag wat zijn prioriteiten voor de nieuwe haven zijn, antwoordde hij: “Vieren. Ik vind het belangrijk dat successen gevierd worden.” Vandermeiren wil met de haven volop gaan voor groene transitie en circulaire economie.

Op maandag 2 januari ontdek je wie op plaats 30 tot 21 staat. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER