Europa Press 2022

Warmste oudejaarsdag ooit in Europa: jaarrecords in Ierland, Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland

We hebben een recordwarme dag achter de rug. In Ukkel is vandaag 16,3 graden gemeten. Daarmee wordt het vorige dagrecord (14 graden), nota bene van vorig jaar, verpulverd. Vanmiddag is de temperatuur boven de 17 graden gestegen in Diepenbeek en Sint-Katelijne-Waver. Er zijn trouwens temperatuurrecords opgetekend in grote delen van Europa. 

Om iets voor 7 uur was het al 16,2 graden in Ukkel, liet David Dehenauw van het KMI vanmorgen al weten. "Het vorige dagrecord dateert nog maar van vorig jaar: 14,0 graden. We verpulveren dit al met ruim 2 graden. En het einde is nog niet in zicht." Vanmiddag meldt Frank Deboosere dat er in Ukkel 16,3 graden is gemeten.

In 1989 werd de hoogste temperatuur ooit gemeten in december in Ukkel. Toen was het 16,7 graden. "We benaderen dat nu. Afwachten of we dat ook zullen evenaren." 

Vanmiddag was dat in elk geval al zo in Diepenbeek en Sint-Katelijne-Waver, waar temperaturen van meer dan 17 graden zijn gemeten.

De hoge temperaturen zijn het gevolg van de aanvoer van zeer zachte lucht uit het subtropische deel van de Atlantische Oceaan, legt Dehenauw nog uit. "Doordat er zoveel wind is, heeft de lucht onderweg, over Spanje en Frankrijk, geen tijd om af te koelen. Mocht er veel minder wind geweest zijn, hadden we nooit 16 graden gehaald."

"In grote delen van Europa waren er temperatuurrecords", meldt Frank Deboosere. "In Bilbao was het 24 graden, en ook in Duitsland was het op veel plaatsen meer dan 20 graden." Er zijn jaarrecords opgetekend in Ierland, Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. 

Dat we nog niet zo lang geleden met vriesweer zaten, is op zich niet zo uitzonderlijk, zegt Dehenauw. "Eind jaren 70 hebben we in Ukkel eens in 24 uur tijd een daling van de temperatuur van 17 graden genoteerd. De reden was een plotse verandering van windrichting, waardoor er na heel zachte lucht plots Siberische lucht uit het oosten kwam." Wel is het aantal gevallen van extreem weer fors gestegen, ziet Dehenauw, en dat is het gevolg van de klimaatverandering.

Beluister hier het hele gesprek met David Dehenauw in "De ochtend" op Radio 1:

Droge, maar winderige oudejaarsavond

Vanochtend was het nog vrij nat in het centrum en noorden van het land. In het zuidoosten werd het al snel droog. Daarna schoof de zone met droog weer beetje bij beetje op vanuit het zuiden. Vanmiddag zijn er bovendien opklaringen mogelijk, vooral in het zuidoosten van het land. Elders blijft het vaak zwaarbewolkt, meldt het KMI.

Het is bijzonder zacht voor de tijd van het jaar met maxima tussen 13 en 17 graden. Er staat nog steeds een vrij krachtige tot soms krachtige zuidwestenwind. Rukwinden rond 70 km/uur of plaatselijk nog iets meer, blijven mogelijk.

BEKIJK - Frank De Boosere bevestigt het, dit is een record:

Videospeler inladen...

Op oudejaarsavond is het op de meeste plaatsen droog

Op oudejaarsavond is het in de meeste gebieden droog met vooral ten zuiden van Samber en Maas opklaringen. 's Nachts wordt het betrokken en tijdens het tweede deel van de nacht gaat het over het westen regenen. 

Grijs (en mogelijk nat) Nieuwjaar

Morgen, op Nieuwjaarsdag, is het meestal grijs en zacht. 's Morgens liggen de temperaturen tussen 9 en 14 graden. De zuidwestenwind waait eerst nog vrij krachtig, aan zee krachtig, maar neemt af naar matig tot soms vrij krachtig. Rukwinden tot 60 km/uur of tijdelijk nog wat meer voor middernacht.

In de voormiddag lijkt het vaak droog te zullen zijn maar in de loop van de namiddag gaat het wellicht opnieuw regenen vanuit Frankrijk. Het gaat om een wat zwabberend front, waardoor de neerslaghoeveelheden sterk kunnen verschillen. Het lijkt er nu op dat de meeste neerslag ten zuiden van Samber en Maas zal vallen. 

De maxima worden in de ochtend bereikt en schommelen tussen 10 graden in de Hoge Venen tot 13 of 14 graden in het noorden van het land. Er waait een matige zuidzuidwestenwind.

Meest gelezen