Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Michiel Vos, schoonzoon van Amerikaanse Congresvoorzitter Nancy Pelosi, over haar afscheid: "Ze heeft het glazen plafond doorbroken"

Het is vandaag de laatste dag van het jaar én de laatste werkdag van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Hoe voelt Pelosi zich daar bij? Wat zijn haar persoonlijke hoogtepunten? En hoe stelt haar man Paul Pelosi het na de hameraanval eerder dit jaar? We vroegen het aan Michiel Vos, correspondent in de Verenigde Staten, maar ook de schoonzoon van Nancy Pelosi. 

Ze is een icoon dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verlaat: Nancy Pelosi. Acht jaar lang was ze de voorzitter van het Amerikaans parlement, maar nu zet ze een stap opzij. "Het is tijd voor een nieuwe generatie", zei ze eerder tijdens haar afscheidsspeech. Toch zal ze nog steeds te zien zijn in het Huis. "Ze zal nog in het parlement zetelen als congreslid voor de staat California", vertelt Michiel Vos. Hij is VS-correspondent én getrouwd met Alexandra Pelosi, de dochter van Nancy Pelosi. 

Het glazen plafond

"Ze is een tough cookie", vertelt Michiel Vos in "De ochtend" op Radio 1. Een harde tante, zoals wij dat zouden zeggen. Nancy Pelosi werd tijdens haar carrière zowel geprezen als gemeden omwille van haar voorliefde voor discipline en haar strenge voorkomen. Dat ze bij velen streng overkwam, is misschien niet onlogisch. Pelosi heeft moeten knokken om zich op te werken tot een van de hoogste politieke ambten in de Verenigde Staten. 

Nancy Pelosi heeft het glazen plafond van het Amerikaanse parlement doorbroken

Michiel Vos - schoonzoon van Nancy Pelosi en VS-correspondent

"Toen Pelosi voor het eerst in het congres kwam, zaten daar nauwelijks vrouwen", gaat Vos verder. "Laat staan dat ze inspraak hadden en mee aan tafel zaten bij belangrijke beslissingen. Ze zei altijd: "als vrouwen niet mee aan de tafel zitten, dan worden ze ook niet gehoord". Onderwerpen die betrekking hebben op vrouwen, komen in zo'n geval gewoon vaak niet aan bod. Zij was één van de allereerste vrouwen die mocht aanschuiven aan de tafel en voorzitter van het parlement werd. Ze heeft het glazen plafond in het Amerikaanse parlement doorbroken."

Beluister hier het volledige gesprek met Michiel Vos in "De ochtend" op Radio 1:

Leider van de tegenbeweging

Haar ambtsperiode als voorzitter verliep - en dat is zacht uitgedrukt - niet altijd van een leien dakje. Vooral de bestorming van het Capitool in 2021 zou later een schakelpunt in haar carrière blijken. "Die aanval op het Capitool, dat was niet enkel een aanval op een gebouw, maar ook op de democratie. Ze kan veel hebben, maar een parlement dat moet onderduiken in een kelder, dat was voor haar een echte wake-up call."

BEKIJK - Het bezoek van president Zelenski was het laatste grote wapenfeit van Pelosi:

Videospeler inladen...

Ook het parlement voorzitten tijdens het presidentschap Donald Trump was volgens Vos gemakkelijker gezegd dan gedaan. "Haar rol was erg belangrijk tijdens het presidentschap van Trump. Als democrate moest zij de tegenbeweging leiden vanuit het congres. Voor haar was dat niet het hoogtepunt van haar carrière, verre van. Ze zag dat als een noodzaak. Hij kleurde dusdanig buiten de lijntjes. Als voorzitter kon zij zeggen: "Tot hier en niet verder"."

De hameraanval

Maar wat waren haar hoogtepunten dan wel? "Vooral op enkele wetgevende beslissingen is ze erg trots", legt Vos uit. "Denk maar aan Obamacare. Dat vindt ze echt belangrijk. Het laatste jaar hield ze zich ook bezig met - in de nasleep van de bestorming van het Capitool - het beschermen van de democratie door bepaalde nieuwe wetten in te voeren." Maar het is genoeg geweest voor Pelosi. Zoals ze zelf zei: het is tijd voor nieuw bloed. Maar haar persoonlijke leven zal die keuze misschien ook wel voor een groot deel beïnvloed hebben. 

Op 28 oktober drong de 42-jarige David DePape het huis van Nancy Pelosi in San Francisco binnen. Hij forceerde de achterdeur van de woning. Terwijl DePape het huis doorzocht naar Pelosi, zou hij herhaaldelijk "Waar is Nancy?" geroepen hebben. Nancy Pelosi was op dat moment niet thuis, maar haar 82-jarige man Paul lag boven te slapen. Hij werd uiteindelijk met een hamer op het hoofd geslagen. "Met hem gaat het ondertussen beter", weet Vos. "Maar het trauma is er wel nog steeds. Pelosi zal nu wel meer tijd kunnen doorbrengen met haar man."

Paul Pelosi is "aan de betere hand"
2022 Getty Images

Meest gelezen