Woonexpert Björn Cocquyt vertelt waar je op moet letten als je een tweede verblijf koopt in een populair skigebied.
Volledig scherm
PREMIUM
Woonexpert Björn Cocquyt vertelt waar je op moet letten als je een tweede verblijf koopt in een populair skigebied. © Getty Images

Een tweede verblijf in de sneeuw? “Let op dat je buiten het seizoen niet in een spookdorp woont en of er geen verhuurverplichting is”

Meer dan 700.000 Belgen binden minstens één keer per jaar de skilatten aan. De meerderheid kiest voor Frankrijk en Oostenrijk, een deel voor Zwitserland en Italië. Heb je plannen om een tweede verblijf in de sneeuw te kopen? Onze woonexpert Björn Cocquyt zet de verschillen op een rij en somt op waar je als koper alert voor moet zijn.

  1. Tweede verblijf kopen in Italië? Dit moet je weten: “Voor een gewone makelaar telt vooral het afsluiten van de deal, en minder de bescherming van de koper”
    PREMIUM

    Tweede verblijf kopen in Italië? Dit moet je weten: “Voor een gewone makelaar telt vooral het afsluiten van de deal, en minder de bescher­ming van de koper”

    Vlak voor de zomer hopen nog heel wat Belgen hun droom van een tweede verblijf in het zuiden waar te maken. Elk land heeft daarvoor eigen regels. Welke bijkomende kosten zijn er, wanneer krijg je de sleutels, welke belastingen moet je betalen, wat als je later wilt verkopen ...? Onze woonexpert Björn Cocquyt pluist het uit in de populairste zuiderse vakantielanden. Vandaag gaat hij naar Italië, waar je meer overdrachtsbelasting dan elders betaalt.
  2. 17de-eeuwse charme, maar hedendaags comfort: Zo renoveerde Katrien een oude hoeve tot parel van 2,5 miljoen
    PREMIUM

    17de-eeuw­se charme, maar hedendaags comfort: Zo renoveerde Katrien een oude hoeve tot parel van 2,5 miljoen

    Een rechtbank, een gebedshuis, een boerderij en nu een woning. In de loop der eeuwen vervulde De Vierschare al heel wat rollen. Maar nooit zag het er zo mooi uit als nu. Dat is de verdienste van Katrien, die alles prachtig renoveerde. Ze toont de binnenkant van haar unieke woning en vertelt ook hoe ze een eeuwenoud gebouw weer liet stralen: “Mooi hoeft niet altijd duur te zijn. Het tapijt van bij Kwantum kostte niet eens 1.000 euro en sommige dingen haalde ik zelfs uit de stal.”