Een van de weinige keren dat de familie contact had met Olivier Vandecasteele in Iran.

Familie kon op kerstavond videobellen met West-Vlaming Olivier Vandecasteele die gevangen zit in Iran

De familie van Olivier Vandecasteele uit Oostduinkerke heeft op kerstavond kunnen videobellen met hem. Vandecasteele zit in de gevangenis van Iran en contact is er maar heel weinig. Na bijna drie maanden zag en hoorde zijn familie hem voor het eerst. "Hij heeft het vooral heel koud", zegt Olivier Van Steirtegem, vriend en woordvoerder van de familie. 

Olivier Vandecasteele uit Oostduinkerke werd in februari opgepakt toen hij als ngo-medewerker aan de slag was in Iran. Sindsdien zit hij in erbarmelijke omstandigheden in de cel en is er nauwelijks contact met zijn familie. Vandecasteele is ook al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar, maar waarvoor is nog altijd niet bekend. 

Veel informatie krijgt zijn familie niet. De laatste keer dat ze Vandecasteele konden horen of zien, dateert al van begin oktober. Via de Belgische overheid werd er druk gezet op Teheran om opnieuw contact te leggen. Op kerstavond leverde dat voor zijn ouders en twee zussen een kort videogesprek op van vijftien minuten met hem. 

Een Iraanse ambtenaar belde de familie op en gaf een paar regels mee. Tijdens het videogesprek mocht zijn veroordeling niet ter sprake komen en ook de beslissing van het Belgisch Grondwettelijk Hof mocht niet vermeld worden. Dat Grondwettelijk Hof heeft een verdrag voorlopig geschorst dat het mogelijk zou maken om Vandecasteele te ruilen tegen een Iraanse terrorist die hier veroordeeld is.

Koude cel en een schijnproces met kettingen

"De belangrijkste boodschap was dat Olivier het koud heeft", vertelt Van Steirtegem. "Hij draagt alleen een T-shirt en in zijn cel is geen verwarming. Op dit moment vriest het in Iran en buiten sneeuwt het. Hij vraagt om handschoenen, sokken of een trui, maar dat krijgt hij niet. Wij hebben die vraag doorgespeeld aan de Belgische autoriteiten, in de hoop dat zij iets kunnen regelen met Iran."  

"Verder vroeg hij ook hoe het zat met de reacties vanuit België. Hij begrijpt niet wat er aan de hand is en waarom de situatie zo lang duurt. Wij durven hem ook niet meegeven dat mensen hier niet lijken te beseffen hoe dringend de situatie is. En ook de familie is bang dat de zaak nog lang zal aanslepen." 

"Ondanks het verbod om te spreken over zijn veroordeling heeft Olivier toch verteld dat hij een schijnproces heeft gekregen. Hij moest een gerechtsgebouw binnengaan met kettingen aan zijn armen en benen. Daar zat ook een valse rechter, maar alles werd gefilmd en die beelden zal de Iraanse media wellicht binnenkort verspreiden."

Weinig hoop voor de familie

"Voor de familie was het deels een geruststelling om nog eens te kunnen spreken met Olivier", zegt Van Steirtegem nog. "Langs de andere kant zien zijn ouders ook hoe hard hij vermagerd is en dat is erg om te zien. Ze weten ook nog niet waar hij ergens gevangen zit en ze kunnen hun zoon geen hoop geven."

De enige hoop die de familie nog heeft, rust op de schouders van het Grondwettelijk Hof. Binnen drie maanden moet het Hof een beslissing nemen over een mogelijke definitieve vernietiging van het verdrag dat een ruildeal mogelijk maakt. Voorlopig redeneert het Hof nog steeds dat het verdrag onwettig zou zijn omdat de kans bestaat dat de Iraanse terrorist zijn straf in Iran zal ontlopen. 

Meest gelezen