Het koppel bij hun hoeve.
Radio2

Koppel uit Ieper spoort zelf dief op en laat hem buit terugbrengen

Een koppel uit Ieper is erin geslaagd om een dief zelf op te sporen. Via camerabeelden en een tip op sociale media konden ze hem confronteren. De man woonde maar een dorp verder en bracht de buit daarna eigenhandig terug. 

Woensdagnacht werden Aymard Demeyere (37) en Cindy Dondeyne (36) gewekt door het beveiligingsalarm via hun smartphone. Bij hun hoeve even verderop naast de Ieperse Galgebossen bij de dorpen Elverdinge en Vlamertinge was iemand aan het inbreken. In pyjama reed het koppel richting hoeve, maar ze kwamen net te laat. Ze zagen de dief wel nog wegrijden. 

"Nog slaapdronken zagen we op onze smartphone wat de bewakingscamera’s ter plaatse vastlegden", vertelt het koppel. "Een persoon rolde onze lege vloeistofcontainer met een inhoud van 1.000 liter naar een aanhangwagen bij de weg. Daarna nam hij nog een kruiwagen mee. We konden onze ogen niet geloven, maar twijfelden geen seconde om in actie te schieten."

"We hebben onze camerabeelden dan op Facebook gezet en plots kregen we een anonieme tip over een verdachte, die gekend zou zijn voor nachtelijke ritjes." Die persoon bleek maar enkele kilometer van het koppel te wonen, bij het Vleterse buurdorp Woesten. "We zijn die verdachte dan gaan confronteren met onze beelden in het bijzijn van zijn kind", zegt Cindy.

"Eerst ontkende hij, maar toen hij op onze vraag een poort van een loods opende, zagen we het voertuig van de beelden en onze watercontainer. En nóg bleef hij ontkennen. Hij zou de container van iemand anders hebben. Pas toen mijn vriend die persoon zou bellen, wou de dief alles terugbrengen. Ik vroeg nog of hij niet beschaamd was voor zijn kind."

25 euro buit teruggebracht

Nog dezelfde dag registreerden de camera's hoe de dief de gestolen container naar de oorspronkelijke plek rolde bij de hoeve. Ook de kruiwagen werd teruggezet en daar is het koppel blij mee. "Cindy is bijna zes maanden zwanger en we willen deze plek, die we een tijdje geleden aankochten, opknappen om er te komen wonen. Intussen ligt hier niks kostbaar meer. Maar blijkbaar zijn een versleten kruiwagen en een container ter waarde van 25 euro nog te waardevol om te laten liggen."

Aymard en Cindy deden nog aangifte bij politiezone Arro Ieper. "In zijn loods lag nog andere mogelijke buit, waaronder enkele gelijkaardige containers. Voor ons was dit intussen de zesde diefstal in zes maand. We zijn al voor 1.500 euro kwijt aan oud ijzer en werkmateriaal. Ook voor wij de hoeve kochten, waren er minstens pogingen om zaken te stelen, maar toen hingen er nog geen camera’s", aldus Aymard, die expertise heeft in camerabewaking door zijn bedrijf Safety Technics.

De container en de kruiwagen.
Radio2

"Wij zijn blij dat alles goed is afgelopen", zegt Glenn Verdru van de politiezone Arro Ieper. "Maar wij raden wel af om zelf stappen te ondernemen. Mensen kunnen beter aangifte doen bij ons dan het heft in eigen handen te nemen. Het is ook een heikele kwestie om beelden op sociale media te verspreiden. De verdachte kan daar ook klacht voor indienen, maar in deze was de verdachte niet zo herkenbaar. Toch is het een werkwijze die wij afraden."

Meest gelezen