Ook vandaag nog geen scheepvaart mogelijk nadat boot frontaal tegen Budabrug vaart

De Budabrug liep door de aanvaring aanzienlijke schade op. © Alertes Contrôles De Police - Infos Bruxelles

Brussel -

De Budabrug in Brussel blijft nog zeker tot maandag gesloten nadat vrijdagavond een boot frontaal tegen de brug heeft gevaren. “Onze prioriteit is om de scheepvaart zo snel mogelijk te hervatten.”

Amaury Michaux en Dimitri Berlanger

Vrijdagavond is een boot tegen de Budabrug in de Brusselse deelgemeente Neder-over-Heembeek gevaren. Er vielen daarbij geen gewonden, maar de brug liep wel aanzienlijke schade op. Daarom moest de Budabrug over de Willebroekse vaart ook afgesloten worden voor het verkeer, zowel voor schepen als wagens. De scheepvaartpolitie ging ter plaatse om de eerste vaststellingen te doen.

20 centimeter verschoven

“Het onderzoek over de omstandigheden van de botsing is momenteel nog bezig”, vertelt Jana Verdegem, woordvoerster van de federale politie. “De boot is frontaal tegen de brug gevaren en door die botsing is de brug zo’n twintig centimeter verschoven. De brug is daardoor volledig buiten gebruik, zowel voor de scheepvaart als voor de wagens erboven. De schade aan de boot zelf viel mee. Er is geen gevaar voor de stabiliteit en de boot is vrijgegeven om te vertrekken.”

Hogere positie

De Budabrug in Neder-over-Heembeek is een belangrijke toegangsweg voor de scheepvaart. De technische ploegen van de Haven van Brussel waren daarom het hele weekend in de weer om een oplossing uit te dokteren. “Zaterdag is het helaas niet gelukt om de brug op een hogere positie te plaatsen zodat scheepvaart terug mogelijk zou zijn”, vertelt Sylvain Godfroid, woordvoerder van de Haven van Brussel. “We hebben daarop een gespecialiseerd bedrijf gecontacteerd, en maandag zullen zij samen met onze ingenieur het probleem proberen op te lossen. Ofwel zullen zij proberen om de brug alsnog op een hogere positie te krijgen. Een andere mogelijkheid is om een gedeelte van de brug af te breken zodat scheepvaart terug mogelijk is.”

Een van die oplossingen zou er wel pas ten vroegste maandag komen. “Dat zou om een tijdelijke, maar belangrijke oplossing gaan. Dagelijks passeren er hier namelijk zo’n twintig à dertig boten. De route onder de Budabrug is ook de belangrijkste verbinding voor schepen om Brussel vanuit Antwerpen binnen te raken. Tijdens de vakantieperiodes passeren er hier gelukkig minder boten, maar het is enorm belangrijk dat die tijdelijke oplossing er zo snel mogelijk komt.”

Tweede aanvaring op week tijd

Het incident van vrijdagavond is al de tweede aanvaring van een boot met een brug op een week tijd. De Europabrug over het Zeekanaal Brussel-Schelde in Vilvoorde werd maandagavond aangevaren door een containerschip. De brug werd uit voorzorg afgesloten voor alle verkeer maar kon dinsdag na inspectie weer opengesteld worden. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen