© ATV

Ilyas (18) krijgt van Bart De Wever huisarrest tijdens oud- en nieuwjaar: “En dat na één stomme gebeurtenis”

Antwerpen -

27 personen die gekend staan als veelplegers moeten preventief thuisblijven tijdens oudjaar. Dat heeft Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) beslist. Daarmee wil hij voorkomen dat ze voor overlast zouden zorgen tijdens oudjaar. Een van hen vindt de maatregel onrechtvaardig en doet zijn verhaal aan VTM Nieuws. “Na één stomme gebeurtenis word ik tot de relschoppers gerekend”, zegt hij.

emke, dvd

De 18-jarige Ilyas El Yacoubi werd op 27 november opgepakt bij de rellen die uitbraken na het WK voetbal waarbij het Marokkaans elftal België versloeg. Hij was onderweg naar zijn tante toen vier agenten hem tegen de grond werkten. Zijn hoofd kwam daarbij terecht op de tramrails. Hij kreeg ook een klap van een agent en een kniestoot in zijn middel. In een wurggreep werd Ilyas naar een combi gevoerd.

LEES OOK. 27 relschoppers moeten preventief thuisblijven met oudjaar: “Antwerpen duldt niet dat enkelen de boel verzieken”

Zijn ouders mochten hem na zijn verhoor ophalen. “We schrokken enorm. Zijn gezicht was gezwollen, hij had letsels aan zijn wangen, polsen en knieën en zijn onderrug zag helemaal blauw”, vertelt zijn vader Mohamed aan VTM Nieuws. Ze brachten hun zoon naar de spoeddienst en dienden de volgende dag klacht in tegen de politie. “Ik heb een trauma opgelopen”, zegt Ilyas. “Ik kon niet goed slapen en moest vaker naar het toilet, waarschijnlijk door de stoot in mijn nieren. Mijn eetlust is ook minder en ik merk dat ik angstiger ben geworden. Dat zal wellicht nog lang blijven.”

Slechts één precedent

Dat Ilyas nu wordt beschouwd als ‘veelpleger’, is voor de ouders te veel. “Hij is nog nooit in aanraking geweest met het gerecht. Hij is een vriendelijke en correcte jongen. Hij is zelfs nog nooit gepakt voor zwartrijden op de bus, laat staan dat hij een relschopper is. Hij blijft nu voornamelijk op zijn kamer en komt weinig buiten.”

De familie laat weten dat Ilyas de maatregel gehoorzaamt, maar benadrukt dat dat niet betekent dat hij schuldig is. “We hebben alle vertrouwen in politie en parket en hopen dat we snel zullen weten wat mijn zoon precies fout heeft gedaan.”

Volgens onze informatie is Ilyas inderdaad de enige op de lijst van 27 jongeren die vanavond en vannacht huisarrest krijgen, die gekend is voor slechts één precedent, met name zijn arrestatie tijdens het WK op 27 november. De 26 anderen hebben wél meerdere precedenten.

Het gaat om jongens en mannen tussen de 13 en 30 jaar oud. Zij mogen tussen zaterdag 17 uur en zondag 8 uur het huis niet verlaten. Wie zich niet aan de maatregel houdt, wordt aangehouden en riskeert een GAS-boete van 350 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV