Direct naar artikelinhoud
NieuwsEnergie

Nog geen akkoord over verlenging van Doel 4 en Tihange 3: gesprekken gaan komende dagen verder

De kerncentrale van Tihange.Beeld REUTERS

De federale regering en Engie hebben nog geen akkoord kunnen bereiken over de verlenging van kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 voor een periode van tien jaar.

“De afgelopen dagen is op een aantal cruciale punten veel vooruitgang geboekt”, klinkt het in een permededeling. “Het doel blijft om binnen een korte termijn een akkoord te bereiken waardoor de levensduur met 10 jaar kan worden verlengd.”

Hoewel beide partijen zeggen dat de gesprekken in een goede sfeer verliepen, kwam er enkele uren voor de deadline die de regering zichzelf stelde (om nog in 2022 te landen) dat er meer tijd nodig is om tot een akkoord te komen dat beide partijen volledig tevreden stelt.

“De federale regering en Engie hebben daarom beslist het overleg de komende dagen voort te zetten”, melden de onderhandelaars. “Het doel blijft om binnen een korte termijn een akkoord te bereiken waardoor de levensduur van de reactoren Doel 4 en Tihange 3 met 10 jaar kan worden verlengd. Deze doelstelling wordt gedeeld door zowel de federale regering als Engie.”

Stroombevoorrading verzekeren

Eind maart heeft de regering-De Croo in extremis beslist om de twee jongste kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 tien jaar langer open te houden dan voorzien in de wet op de kernuitstap. De kerncentrales moeten de stroombevoorrading verzekeren nu Rusland de gaskraan heeft dichtgedraaid en de Franse kerncentrales met grote problemen kampen.

In de zomer is al een principeakkoord gesloten over de levensduurverlenging met Engie. Nu moet dat omgezet worden in een bindend contract over de toekomstige uitbating van de kerncentrales en de afhandeling van het nucleaire afval.

Bedoeling is dat Doel 4 en Tihange 3 eind 2026 beschikbaar zijn (na een pauze in 2025) maar dat kan alleen als de voorbereidende studies en werken voor de levensduurverlenging snel worden opgestart. Engie moet onder meer een dossier indienen bij de toezichthouder FANC waarin het bewijst dat de kerncentrales veilig kunnen openblijven.

Het Franse energiebedrijf weigert dat proces op te starten zonder een bindend akkoord met de regering-De Croo. Dat is een te groot financieel risico, luidt het. In het verleden zijn de kosten van de hele operatie geraamd rond 1 miljard euro.

“Belangrijk is vooral dat er een goed akkoord komt. We moeten niet overhaast te werk gaan. De mensen van Engie zeggen: wij willen eigenlijk op termijn weg van het nucleaire, op een financieel nette manier. Wij van onze kant zeggen: ja, maar de uitbater die winsten heeft gemaakt moet ook instaan voor het afval. Dat gesprek loopt nu en we zullen elkaar ergens moeten vinden”, aldus vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) vrijdagochtend op Radio 1.