AP2005

"Running up that hill" van Kate Bush hoogste nieuwkomer in "De tijdloze" van Studio Brussel, Fleetwood Mac staat op 1

Het nummer "The chain" van Fleetwood Mac voert voor het tweede jaar op rij "De tijdloze" aan. Dat is de eindejaarslijst van Studio Brussel met de honderd meest tijdloze nummers gekozen door de luisteraars. Zangeres Kate Bush is de hoogste nieuwkomer in de lijst met "Running up that hill". Dat nummer kwam dit jaar weer onder de aandacht dankzij de serie "Stranger things". 

Fleetwood Mac staat met in totaal vier nummers in "De tijdloze". "Dreams" staat op 22, "Go your own way" op 36 en "Everywhere" op 49. Vorig jaar stootte de Brits-Amerikaanse band nog Pearl Jam van de troon, die zes jaar lang de lijst aanvoerde met "Black". 

"De tijdloze" wordt al georganiseerd sinds 1987. Het eerste decennium wisselden "Angie" van The Rolling Stones en "Child in time" van Deep Purple elkaar af op de eerste plaats, daarna nam Nirvana het een tijdje over met "Smells like teen spirit". Gorki stond als enige Belgische band 4 keer op nummer 1 met "Mia". 

De top 10 van "De tijdloze" (2022):
 
  1. "The chain", Fleetwood Mac
  2. "Black", Pearl Jam
  3. "Wish you were here", Pink Floyd
  4. "A forest", The Cure
  5. "Bohemian rhapsody", Queen
  6. "Smells like teen spirit", Nirvana
  7. "Mia", Gorki
  8. "Thinking of a place", The War On Drugs
  9. "Mr. Brightside", The Killers
  10. "Shine on you crazy diamond", Pink Floyd

Dit jaar is Kate Bush de hoogste nieuwkomer met "Running up that hill". Ze staat op plaats 37. Het nummer werd het afgelopen jaar opnieuw een hit dankzij de reeks "Stranger things". In Groot-Brittannië stond het nummer na 37 jaar voor het eerst op nummer 1 in de lijst van meest verkochte songs.

Ook het overlijden van Arno dit jaar heeft zijn effect in de lijst. "Les yeux de ma mère" komt nieuw binnen in de lijst op 54 en "O la la la" van zijn groep T.C. Matic duikt opnieuw op op plaats 76.

De opvallendste weetjes uit "De tijdloze":

  • Nieuw in de lijst: "Running up that hill" van Kate Bush, "Les yeux de ma mère" van Arno, "Time" van Pink Floyd, "Cold little heart" van Michael Kiwanuka
  • Sterkste stijger: "Iron sky" van Paolo Nutini (van 88 naar 32)
  • Meeste songs in de lijst: Arctic Monkeys, Fleetwood Mac, Pink Floyd en Dire Straits (staan in de lijst met elk 4 songs)
  • Opnieuw in de lijst na afwezigheid: "My hero" van Foo Fighters, "November rain" van Guns N’ Roses, "O la la la" van T.C.  Matic, "Yellow" van Coldplay, "Losing my religion" van R.E.M. en "Paradise by the dashboard light" van Meat Loaf
  • Voor het eerst in de top 10: "Mr Brightside" van The Killers en "Thinking of a place" van The War on Drugs ("Society" van Eddie Vedder en "Sultans of swing" van Dire Straits vallen uit de top 10)
  • Belgische artiesten: Gorki met "Mia", dEUS met "Instant street", Arno met "Les yeux de ma mère", T.C. Matic met "O la la la", Red Zebra met "I can't live in a living room" en Goose met "Synrise"

De volledige top 100 is te raadplegen op de website van Studio Brussel, klik hier.

Meest gelezen