Direct naar artikelinhoud
Update

Brusselse brandweerlui bestookt met vuurwerk na reanimatiepoging: ‘Dit is absurd’

Een brandweerman blust een brandende wagen in het Brusselse.Beeld ANP / EPA

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn politieagenten en brandweerlui tijdens de nieuwjaarsnacht meermaals bestookt met vuurwerk. Dat gebeurde zelfs bij de reanimatie van een slachtoffer. Er werden meer dan 70 arrestaties verricht na relletjes waarbij ook voertuigen in brand gestoken werden. In Antwerpen werden 25 mensen gearresteerd.

Brandweerlui moesten door de chaotische omstandigheden in Brussel hun blusmateriaal achterlaten, aldus woordvoerder Walter Derieuw. Dat gebeurde onder meer in de Jean Volderslaan in Sint-Gillis, waar een persoon van een balkon op de vierde verdieping gevallen was.

“De reanimatiepoging is helaas niet gelukt. Daarna werden de ambulanciers bestookt met vuurwerk en hebben zij zich moeten terugtrekken”, klinkt het. “De politie heeft de plaats beveiligd. Ons personeel is deze woelige nacht doorgekomen zonder fysieke kleerscheuren. Psychologisch is een ander verhaal, want wie kan begrijpen dat hulpverleners niet in alle veiligheid kunnen werken? Dat is gewoon absurd.”

In de loop van de nacht moest de brandweer twintig keer uitrukken om brandende elektrische steps te blussen. Er kwamen ook oproepen voor brandende bomen en struiken (24 keer), brandend afval of brandende paletten (57 keer) en brandende afvalcontainers (drie keer). Er moesten ook drie fietsen, 26 wagens, zes bromfietsen en een voetbalterrein geblust worden. Zes voertuigen gingen uiteindelijk in vlammen op. De politie kon zelf ook nog vier branden blussen.

De Brusselse brandweer werkte in totaal meer dan 700 interventies af, het dubbele van in normale omstandigheden. Het gaat om een 200-tal brandweerinterventies en een 500-tal ziekenwageninterventies

Elders kwam het ook tot kleine rellen. In de verschillende Brusselse gemeenten voerde de politie in totaal al 407 interventies uit, 74 personen werden opgepakt. Het gaat daarbij zowel om administratieve als om gerechtelijke arrestaties, zegt woordvoerster Ilse Van de Keere.

Een brandweerman blust een brandende wagen in het Brusselse.Beeld ANP / EPA

Kat-en-muis in Antwerpen

Ook in Antwerpen is de lokale politie vannacht meermaals moeten uitrukken voor incidenten. Verspreid over het grondgebied waren er enkele vechtpartijen waarbij een aantal betrokkenen verwondingen opliepen en naar het ziekenhuis zijn gebracht. Op diverse plekken deden zich beperkte kat-en-muis-situaties voor waarbij de politie naar eigen zeggen een paar keer personen uiteen moest drijven. Bij de verschillende politiebijeenkomsten raakten een aantal politievoertuigen licht beschadigd.

Kort na middernacht werd de politie bekogeld in Antwerpen-Noord. Jongeren namen onder meer stenen uit de straat om te gebruiken als projectiel. De politie dreef hen met de sproeiwagen uiteen. Iets voor 1 uur was een gelijkaardige actie noodzakelijk. In Ekeren werden brandjes gesticht en ook elders in de stad en in de districten was de sfeer af en toe grimmig.