Tientallen incidenten tijdens jaarwisseling in Brussel en Antwerpen: politie en brandweer bekogeld tijdens oudejaarsnacht, tientallen arrestaties, zes auto’s gaan in vlammen op

In Brussel zijn op oudejaarsnacht zes wagens in vlammen opgegaan. De Brusselse politie – die herhaaldelijk bekogeld werd – voerde in totaal 690 interventies uit en 160 personen werden aangehouden. In Antwerpen werden 53 arrestaties verricht na meerdere incidenten.

Bron: Belga

De politie heeft in het Brusselse Gewest 690 interventies uitgevoerd op oudejaarsavond. Daarnaast zijn er ook 160 arrestaties verricht. Het grootste deel, 139 om precies te zijn, waren administratieve aanhoudingen. In 21 gevallen ging het om een gerechtelijke aanhouding.

“De veiligheid van de festiviteiten van Oudejaarsnacht werd gecoördineerd door de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene in perfecte samenwerking met de andere Brusselse politiezones en de federale politie”, vertelde Ilse Van de Keere, woordvoerder van de Brusselse politie.

Gedurende de nacht werd de politie wel herhaaldelijk bekogeld met vuurwerk en projectielen. Het merendeel van de interventies en de arrestaties gebeurden in de zones West, Zuid en Polbru. In de zones Marlow, Montgomery en Bruno waren dat er minder.

©  EPA-EFE

De Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp van het Brussel Hoofdstedelijk Gewest (DBDMH) van zijn kant heeft 82 brandweerinterventies uitgevoerd, en 90 ziekenwageninterventies. Bij zes interventies ging het om een voertuig dat in brand stond.

Brandweer bestookt met vuurwerk

De Brusselse brandweer heeft tijdens de afgelopen Oudejaarsnacht meer dan 700 interventies afgewerkt, het dubbele van in normale omstandigheden. Dat meldt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. Het gaat om een 200-tal brandweerinterventies en een 500-tal ziekenwageninterventies. De brandweerlui werden daarbij meermaals bestookt met vuurwerk, zodat ze zich moesten terugtrekken en hun blusmateriaal moesten achterlaten, aldus de woordvoerder.

Dat was onder meer het geval in de Jean Volderslaan in Sint-Gillis, waar een persoon van een balkon op de vierde verdieping was gevallen. “Na de, spijtig genoeg, tevergeefse reanimatiepoging, werden de ambulanciers bestookt met vuurwerk en hebben zij zich moeten terugtrekken”, zegt Walter Derieuw. “De politie heeft de plaats beveiligd. Ons personeel is deze woelige nacht doorgekomen zonder fysieke kleerscheuren. Psychologisch is een ander verhaal, want wie kan de absurde situatie begrijpen dat hulpverleners niet in alle veiligheid kunnen werken, soms zelfs het blusmateriaal hebben moeten achterlaten om zich in veiligheid te brengen.”

In de loop van de nacht moest de brandweer twintigmaal uitrukken om brandende elektrische steps te blussen, 24 keer voor brandende bomen en struiken, 57 maal voor brandend afval of brandende paletten, en driemaal voor brandende afvalcontainers. Er moesten ook drie fietsen, 26 wagens, zes bromfietsen en een voetbalterrein geblust worden die in brand stonden. De politie kon zelf ook nog vier branden blussen.

De Brusselse politie voerde op het Anneessensplein controles uit. © AMG

Meerdere vechtpartijen in Antwerpen

De lokale politie van Antwerpen is tijdens de oudejaarsnacht ook meermaals moeten uitrukken voor incidenten. Verspreid over het grondgebied waren er enkele vechtpartijen waarbij een aantal betrokkenen verwondingen opliepen en naar het ziekenhuis zijn gebracht. Op diverse plekken deden zich beperkte kat-en-muis-situaties voor waarbij de politie naar eigen zeggen een paar keer personen uiteen moest drijven. Bij de verschillende politiebijeenkomsten raakten een aantal politievoertuigen licht beschadigd.

In Antwerpen-Noord werden agenten bekogeld met stenen en moest de sproeiwagen worden ingezet. In Ekeren werden brandjes gesticht en ook elders in de stad en in de districten was de sfeer af en toe grimmig.

Kort na middernacht werd de politie bekogeld in de omgeving van de Veldstraat en de Familiestraat in Antwerpen-Noord. Jongeren namen onder meer stenen uit de straat om te gebruiken als projectiel. De politie dreef hen met de sproeiwagen uiteen. Iets voor 1 uur was een gelijkaardige actie noodzakelijk.

Ook in de buurt van de Lakborslei en de Confortalei in het district Deurne werd de sfeer na middernacht grimmig. De politie kwam ter plaatse en dreef rond 0.40 uur de onruststokers uiteen. Na die actie vertrokken de amokmakers. Rond 1 uur waren er ook problemen op de Dageraadplaats in Antwerpen, waar jongeren met bommetjes naar de politie gooiden.

In het district Ekeren probeerden jongeren rond 0.30 uur brand te stichten door vuurpijlen in een gevandaliseerd voertuig te steken in de Pater Strackestraat. Het voertuig vatte vuur en werd geblust. In diezelfde staat werden eerder op de avond ook al fietsen in brand gestoken.

Aan het Steenplein in Antwerpen, waar veel mensen waren samengetroept om naar het vuurwerk te kijken, raakte een man zwaargewond toen hij van een hoogte viel. De hulpdiensten raakten met moeite tot bij het slachtoffer door de grote drukte. De man was bij aankomst van de medische diensten buiten bewustzijn en werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht.

De Antwerpse politie meldde zondagochtend als voorlopige eindbalans 39 bestuurlijke arrestaties voor het verstoren van de openbare orde. Daarnaast deed de politie ook nog veertien gerechtelijke arrestaties wegens slagen aan een agent, verboden wapenbezit en voor verhoor in een lopend dossier.

(amg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen