Waarom je best geen warm eten in je koelkast bewaart
Bij deze hoge temperaturen plaatsen we restjes van onze warme maaltijd liefst zo snel mogelijk in de koelkast. Zo blijft het zeker goed en hebben we al een lunch of avondeten voor de volgende dag, toch? “Warm eten in de koelkast steken, houdt ook risico’s i”, klinkt het bij Marcel Zwietering, professor levensmiddelenmicrobiologie, en Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid. Ze leggen uit wat een goed idee is en wat niet.
“Wanneer je warme of hete voeding in de koelkast steekt, neemt de warmte in de hele koelkast toe. Het andere eten in de koelkast warmt zo mee op”, zegt Zwietering. “Warm eten verdampt ook nog, waardoor er condens onstaat in de koelkast”, voegt Van der Vossen eraan toe.
“Het is niet zo dat een pan met warm eten in de koelkast ervoor zorgt dat je van al het voedsel in de koelkast ziek kunt worden. Maar de kans op bederving neemt wel toe”, stelt Van der Vossen. “Aan veel producten kan je zien, ruiken of proeven dat ze niet meer goed zijn. Maar sommige bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken zijn niet waar te nemen. Voorbeelden zijn salmonella en listeria (vaak voorkomend in rauw vlees- en ongepasteuriseerde zuivelproducten, red.).”
Laat je eten eerst afkoelen tot op kamertemperatuur. Bij grote hoeveelheden kan dat even duren.
Tot hoeveel graden moet je eten dan zijn afgekoeld?
“Wij adviseren om het eten te laten afkoelen tot op kamertemperatuur. Bij grote hoeveelheden warm eten kan dat een tijdje duren. Om het afkoelen te versnellen kan je de pan wel in een bakje of emmer met koud water zetten’’, zegt Van der Vossen.
Verder stelt Zwietering: “Je kan het eten even in de kelder of buiten zetten, als het koud genoeg is. Dan moet je het wel goed afdekken. Ook in kleinere porties gaat afkoelen veel sneller.”
Waarom moet je voedsel altijd afdekken?
“Bacteriën zitten overal in je koelkast, daarom is het belangrijk dat je je eten altijd afdekt. Producten kunnen elkaar besmetten en door voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling kunnen overspringen op elkaar. Daarnaast komt er veel damp vrij wanneer het eten nog warm is. Als je het niet meteen afdekt, droogt het eten uit”, stelt Zwietering.
Hoe zit het met warm eten dat je in de vriezer wil bewaren?
Volgens Vossen is de diepvries veel minder risicovol. “In een losse diepvries is de temperatuur doorgaans -18°C. Over het algemeen is dat een stuk veiliger, want er is geen bacteriegroei bij zo’n lage temperatuur. Toch is ook hier het advies om er geen warme dingen in te zetten, alleen al voor de duurzaamheid. Het kost dan veel energie om het apparaat koel te houden”, aldus Zwietering.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
De ene poetst zijn tanden voor het ontbijt, de andere erna, maar wat is nu eigenlijk de juiste volgorde? En wat als je niét ontbijt? Tandarts Jean-Paul Souffriau van het Verbond der Vlaamse Tandartsen geeft voor eens en altijd het juiste antwoord op de vraag. -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
Ijsblokjes vergeten maken? Zo maak je ze snel volgens barman en wetenschapsexpert
Op hete dagen snakken we naar ijsblokjes in onze rosé of cocktail, maar wat als je vergeten bent om ijsblokjes te maken: hoe krijg je ze toch snel klaar? En welke soort ijsblokken gebruik je bij welk drankje? Wetenschapsexpert Martijn Peters en barman Bram Van Geert leggen uit hoe je ze best maakt en bij welke cocktail je welke soort ijsblokken serveert. -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?