Direct naar artikelinhoud
Weer

2023 start meteen met weerrecords: warmste nieuwjaarsnacht ooit, ook dagrecord al gebroken

2023 start meteen met weerrecords: warmste nieuwjaarsnacht ooit, ook dagrecord al gebroken
Beeld BELGA

2023 is meteen met enkele records van start gegaan. Tussen 19 en 7 uur bedroeg de minimumtemperatuur in Ukkel 13,4 graden. Daarmee werd het de warmste overgang van oud naar nieuw in ons land, twitterde weerman David Dehenauw. Ook het dagrecord werd al meteen verbroken, met 15,2 graden in het begin van de nacht. Het vorige record werd vorig jaar gehaald.

Gisteren werd het al de warmste 31 december sinds het begin van de metingen in 1833: in Ukkel werd 16,3 graden opgetekend. De vorige recordtemperatuur (14,0 graden) was in 2021.

Twitter bericht wordt geladen...

De hogere temperaturen worden in de loop van de dag echter gedwarsboomd met regen vanaf de Franse grens. De maxima worden tijdens de ochtenduren bereikt en liggen tussen 10 graden in de Hoge Venen en 14 of 15 graden elders. In de loop van de namiddag wordt het iets minder zacht. De matige en aan de kust vrij krachtige zuidwestenwind krimpt naar het zuiden en neemt verder af, meldt het KMI.

Twitter bericht wordt geladen...

Flink wat regen

Vanavond en vannacht bepaalt een golvende storing ons weer. Plaatselijk valt er daarbij flink wat regen. De minima schommelen tussen 8 en 11 graden. De matige zuidelijke wind ruimt ’s nachts over het noordwestelijke deel van het land naar west tot noordwest en neemt daar dan af tot zwak.

Maandag zwabbert er een regenzone over onze regio, waarbij er plaatselijk veel regen kan vallen. Er is nog onzekerheid over de precieze locatie, maar wellicht valt de meeste neerslag over het centrum van het land. De maxima worden tijdens de ochtend bereikt, rond 10 graden in het westen tot 14 graden in het oosten. In de loop van de namiddag gaat het kwik naar beneden.