"Gelukkig nieuwjaar!": Oekraïne bestookt door Russische drone met wrange nieuwjaarswens

Bij de jaarwisseling heeft Oekraïne 45 Russische aanvalsdrones neergehaald. Dat meldt het Oekraïense leger. Op een van de drones hadden de Russen ‘gelukkig nieuwjaar’ geschreven. De drones viseerden de hoofdstad Kiev en zeven andere regio's.

Kiev werd vannacht alweer bestookt door Russische raketten en drones. Het zou gaan om 13 drones op zaterdagavond en 32 na middernacht. 

Het hoofd van de politie in Kiev plaatste op Facebook een foto van een neergehaalde drone met de boodschap "gelukkig nieuwjaar" in het Russisch. Het Russische leger bevestigde dat het de aanval had gelanceerd, waarbij het locaties in het vizier nam waar Oekraïne zijn aanvalsdrones zou produceren.

Verder voerde Rusland ook tientallen raketaanvallen uit met zeker vier doden en een vijftigtal gewonden tot gevolg. In verschillende delen van het land klonk urenlang het luchtalarm bij de start van het nieuwe jaar. Vanwege verschillende avondklokken werd oud en nieuw in Oekraïne dan ook vooral binnenshuis gevierd.

Ik wil ons één ding wensen: de overwinning

Volodimir Zelenski

Zaterdag vond er ook een gevangenenruil plaats. Oekraïne liet 82 Russen vrij. Aan de andere zijde mochten 140 gevangengenomen Oekraïners opnieuw naar huis keren.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak het volk vlak voor middernacht moed in. "Ik wil ons allemaal één ding wensen: de overwinning. En dat is het belangrijkste", aldus de president in een videoboodschap. Daarin benadrukte hij dat Oekraïne bereid is om te vechten voor de terugkeer naar het vooroorlogse leven. Hij sloot zijn laatste boodschap van 2022 af met "glorie aan Oekraïne, gelukkig Nieuwjaar".

Meest gelezen