Een skibaan met kunstsneeuw in Villars-sur-Ollon, Zwitserland.
Volledig scherm
Een skibaan met kunstsneeuw in Villars-sur-Ollon, Zwitserland. © ANP / EPA

Zomertemperaturen in de Zwitserse Alpen: warmterecord van 20,2 graden gemeten

Net ten noorden van de Zwitserse Alpen is zondag een nieuw warmterecord voor de maand januari vastgelegd. In het stadje Delémont, gelegen in het kanton Jura aan de noordkant van de Zwitserse Alpen, werd 20,2 graden gemeten. Nooit eerder was het daar warmer, meldt het Zwitserse weer- en klimaatbureau MeteoSchweiz.

7 reacties

  • Marco Maerten

    1 jaar geleden
    ,@ Werner; Globaal gemeten is het gemiddeld steeds warmer in elk seizoen tegenover vroeger ondanks enkele koude plaatsen waar in feite deze winterse fenomenen vroeger als normaal werden beschouwd.
  • Guillaume Bastings

    1 jaar geleden
    Indedaad speelt het Rossby-patroon hier mee, maar zelden zo extreem als nu. In Noord-Amerika wordt het de komende weken veel te warm. Terwijl het in West-Europa ook veel te zacht blijft. Er is dus toch uiteindelijk een en ander niet normaal.
  • wim rooyakkers

    1 jaar geleden
    Overwinteren in de Alpen, is weer eens wat anders dan in Spanje.
  • David Vandersmissen

    1 jaar geleden
    Wanneer het in Noord -Amerika...ijskoud is, dan krijgt Europa een opstuw van warme lucht, dat is nog geweest in het verleden. In Amerika was het extreem koud met records, nu hier extreem zacht...actie/reactie, wordt het nu extreem zacht in Noord-Amerika, zal het hier koud worden...men meet sinds 1833, dat is op 4,5 miljard jaar dat deze aarde bestaat, niks...peanuts. Dat er extreme veranderingen waren in het verleden, weet men...zelfs nog niet zo lang geleden ( de kleine ijstijd ) ....
  • Werner Van den Broeck

    1 jaar geleden
    Maar dit heeft niets te maken met klimaatopwarming (voor de klimaathysterici hier gaan over beginnen). Door de zuidwaarts gerichte koude inval over de USA, komt er een tegenreactie op gang boven Europa met een aanvoer van zeer zachte lucht die naar het noorden wordt getransporteerd. Dit is de normale gang van zaken in het Rossby-patroon.