DE ANTWERPENAAR VAN 2022. Van 30 tot 21: de stripper en de decadente directeur

Wie haalde in 2022 het nieuws, wie ging over de tongen, wie stak zijn nek uit en wie liet zich voor het eerst opmerken? De redactie van Gazet van Antwerpen selecteerde 100 uiteenlopende figuren die het jaar hebben gekleurd. Wie wordt de Antwerpenaar van 2022? We tellen de hele kerstvakantie af naar onze nummer 1. Vandaag: van 30 tot 21.

Ons land telt menig talentrijk filmregisseur maar op nummer 1 van de Vlaamse box office stond wekenlang Zillion, de film van Robin Pront over de legendarische Antwerpse discotheek uit de jaren negentig. Na drie weken hadden al 350.000 mensen de prent gezien. De première was één groot feest in Zillion-stijl met een hoop schoon volk en veel spektakel. Opvallend is dat de film niet alleen succes heeft bij mensen die de gloriedagen van de Zillion hebben meegemaakt. Ook veel dertigers trokken naar de bioscoop. En alles wat kranten over de film en de dancing schreven, werd verslonden.

Hanne Desmet is de eerste Belgische vrouw met een individuele medaille op de Olympische Winterspelen. Op de Spelen in Peking haalde ze brons op de 1.000 meter shorttrack. En daar bleef het niet bij. Op de wereldbeker shorttrack in Kazachstan in december pakte ze zilver op de 1.500 meter. Haar broer Stijn deed hetzelfde. In de finale van de gemengde aflossing haalden ze samen ook een bronzen medaille. Hanne Desmet is geboren in Wilrijk en woont in Mechelen. Ze heeft een relatie met de Amerikaanse schaatser Joey Mantia, die óók brons haalde op de Winterspelen.

De vrouwen die Bart De Pauw voor de rechter daagden, kregen het vorig jaar op sociale media en tijdens het proces hard te verduren. Maar de rechter in de zaak van De Pauw tegen de VRT stak hen in oktober een hart onder de riem. De televisiemaker had 13 miljoen schadevergoeding van de VRT geëist, maar krijgt niets. De rechter vond zijn ontslag terecht. Hij noemde De Pauws gedrag “een volkomen onaanvaardbare vorm van machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag.” “Voor ons is dat ontzettend belangrijk”, zei Maaike Cafmeyer, “omdat het elke twijfel wegneemt. De slachtoffer- en daderrol staan weer op hun plaats.”

In alle politieke peilingen stijgt het Vlaams Belang. Voorzitter Tom Van Grieken heeft in Brussel een nieuw hoofdkwartier gekocht en werd voor de tweede keer vader. Bart De Wever wil alleen met hem samenwerken als hij Dries Van Langenhove afzweert. En Conner Rousseau wil van de verkiezingen in 2024 een tweemansgevecht maken. Vlaams Belang staat weer in het middelpunt van de belangstelling.

Dieter Coppens was dit jaar niet alleen te zien in het vijfde seizoen van Down the Road. Hij maakte ook het wondermooie Restaurant Misverstand met chef Seppe Nobels en een groep jongdementen. In het najaar ging hij samen met Niels Destadsbader uit de kleren om aandacht te vragen voor de tijdige opsporing van prostaat- en teelbalkanker. Tussendoor kocht hij in zijn woonplaats Zandhoven een stuk weide waarop hij een bos wil planten.

De rector van de Universiteit Antwerpen beleefde niet zijn beste jaar. Toen hij twee medewerkers schorste omdat ze zich tijdens een stiekem opgenomen gesprek kritisch hadden uitgelaten over diversiteit, kreeg hij de hele academische wereld over zich heen. Midden in die controverse legde een hevige brand een deel van de universiteit in puin. Een honderdtal professoren zagen hun kantoor in de vlammen opgaan.

“In het leven moet je risico’s durven nemen”, zei de 29-jarige jonge modeontwerper toen hij de nieuwe directeur van de Antwerpse Modeacademie werd. De excentrieke Amerikaan volgt de bijna legendarische Walter Van Beirendonck op die vijftien jaar lang de functie waarnam. Wen is het kind van een Chinese vader en een Spaanse moeder en groeide op in Los Angeles. Vier jaar geleden studeerde hij af aan de Antwerpse Modeacademie, nu is hij al directeur: “Die macht bevalt me wel”, zei hij in juli nog. Wen, die zelf al vele jaren rokken, jurken, juwelen en bijzondere kapsels draagt, wil graag inzetten op genderinclusiviteit. Verder hoopt hij opnieuw wat decadentie in de mode te brengen én wil hij aandacht besteden aan het mentaal welzijn van de studenten: “Ik wil de stress counteren met fun.”

Meer succes dan Metejoor kun je in Vlaanderen nauwelijks halen. De debuutplaat van Joris van Rossem uit Duffel kwam uit in oktober 2021, veroverde meteen de eerste plaats in de Ultrapop Albumlijst en was de aanzet tot een waanzinnig 2022. Van Rossem bouwde zijn bekendheid op via deelnames aan Dancing with the Stars, Een echte job en als jurylid in The Voice Kids. Dan kwam zijn nieuwe single Dit is wat mijn mamazei, waarmee hij een Qmusic-award veroverde, en in april ging hij met drie MIA’s aan de haal. Metejoor speelde deze zomer festivals en zalen plat en ook voor 2023 zijn zijn shows in Vlaanderen zo goed als uitverkocht.

Geen enkele lokale politicus kreeg dit jaar zo veel aandacht als de Antwerpse schepen van Cultuur (N-VA). Toen bekend werd dat de stad Antwerpen voor 720.000 euro aan projectsubsidies zou schrappen, barstte in de cultuurwereld een heftig protest uit. Dagenlang werd actie gevoerd. De crème de la crème van de Antwerpse cultuurwereld sloot zich aan bij het protest van vooral jonge kunstenaars die vreesden dat ze door het schrappen van de subsidies geen kansen meer zouden krijgen. Na weken zwijgen gaf Ait Daoud dan toch een interview, waarmee ze alleen maar olie op het vuur goot. Vooral haar uitspraak ‘dat jonge kunstenaars maar moeten werken voor hun centjes zoals iedereen’, viel slecht. Binnen de Antwerpse coalitie zorgde de bezuiniging ook voor tweespalt. Vooruit en Open Vld steunden de protesten tegen de N-VA-schepen.

Op dinsdag 3 januari ontdek je wie op plaats 20 tot 11 staat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER