Kiev lag tijdens de feestdagen zwaar onder vuur.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Tientallen en mogelijk honderden Russische militairen gedood bij Oekraïense aanval, Rusland voert opnieuw droneaanvallen uit op Kiev

Bij een Oekraïense aanval op een Russische tijdelijke militaire basis in de oostelijke provincie Donetsk zijn minstens 63 en mogelijk zelfs honderden Russische militairen om het leven gekomen. Rusland heeft van zijn kant nog maar eens droneaanvallen uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kiev. Er is vooral kritieke infrastructuur geraakt, zoals energievoorzieningen en er is ook sprake van één gewonde.

Op de laatste dag van 2022 zijn mogelijk honderden Russische militairen om het leven gekomen in Makejevka (Makijivka in het Oekraïens), een stad in de oostelijke provincie Donetsk, intussen geannexeerd door Rusland. Het Oekraïense leger beweert dat het daar op oudjaar 400 Russische militairen heeft gedood en 300 anderen heeft verwond. De militairen waren gevestigd in een leegstaand schoolgebouw, waar ook munitie lag opgeslagen.

Ook Russische militaire bloggers hebben het over honderden doden. De lokale door Rusland geïnstalleerde autoriteiten gaven eerder vandaag toe dat er veel slachtoffers zijn gevallen, maar noemden geen cijfers. Later kwam het Russische ministerie van Defensie met het nieuws dat er 63 militairen omgekomen zijn. Volgens het ministerie heeft Oekraïne zes HIMARS-raketten afgevuurd op de tijdelijke basis. Twee daarvan zouden door Rusland uitgeschakeld zijn. HIMARS-raketten zijn Amerikaanse precisieraketten.

BEKIJK - De woordvoerder van het Russische leger bevestigt de aanval in Makiivka:

Videospeler inladen...

Of het nu 63 doden zijn of enkele honderden, de aanval is in elk geval een grote klap voor het Russische leger. "Het is een van de grootste verliezen door één Oekraïense aanval sinds het begin van de invasie", zegt VRT NWS-journalist en Ruslandexpert Jan Balliauw in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het is zeker niet uitgesloten dat Moskou ook hier weer op zal reageren. De vraag is alleen of Rusland nog veel precisieraketten heeft."

BEKIJK - Van het gebouw dat door Oekraïense raketten getroffen werd, blijft niets meer over:

Videospeler inladen...

Drones boven Kiev

Rusland nam vandaag overigens nog maar eens Kiev onder vuur met een reeks droneaanvallen. Vitali Klitsjko, de burgemeester van de stad, meldde vanmorgen via de berichtendienst Telegram een ontploffing in Desnianskiy, een van de wijken van Kiev. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Een 19-jarige jongeman raakte gewond door rondvliegende glasscherven en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Er zou ook schade aan gebouwen zijn.

En ook de energievoorzieningen zijn opnieuw geraakt, aldus Klitsjko. Het Russische leger heeft al maanden kritieke infrastructuur in Oekraïne als doelwit, om de Oekraïners letterlijk in de kou en het donker te zetten. Klitsjko stelt dat de nieuwe aanval vandaag storingen op het stroom- en verwarmingsnet veroorzaakt.

BEKIJK - Zo zien de Iraanse kamikazedrones eruit die de Russen afvuren op Oekraïne

Videospeler inladen...

De regionale gouverneur Oleksiy Kubela voegt toe dat de drones van Iraanse makelij zijn. "Belangrijk nu is om kalm te blijven en tot het alarm voorbij is te schuilen", aldus Kubela.

Gisteravond was in het hele zuiden van het land al het luchtalarm afgegaan. Eerder op de dag waren er ook al Russische aanvallen met drones in Oekraïne, net als in de nacht van oud op nieuw. Daarbij vielen minstens vier doden en zeker vijftig gewonden.

Meest gelezen