Direct naar artikelinhoud
RIZIV-nummers

Vlaamse studenten geneeskunde: "Gebrek verantwoordelijkheidszin Waalse politici is schrijnend"

Studenten op het toelatingsexamen geneeskunde.

"We roepen onze Franstalige collega's op om te stoppen met hun eeuwige gevecht tegen de noodzakelijke contingentering (lees: de beperking van het aantal artsen dat een RSZ-nummer krijgt, red.), hun verantwoordelijkheid te nemen en constructief mee te denken over de problemen en uitdagingen die voor de deur staan." Dat schrijft het Bestuur van het Vlaams Geneeskundig StudentenOverleg (VGSO) namens de Vlaamse studenten Geneeskunde in een opiniestuk aan hun confraters bezuiden de taalgrens.

De Vlaamse geneeskundestudenten wijzen er de Waalse beleidsmakers en hun Franstalige collega's op, dat de gemeenschappen verantwoordelijk zijn voor de verdeling en invulling van de subquota. Voor het nu ontstane tekort aan huisartsen aan Waalse kant moet volgens de Vlamingen niet naar de federale overheid gekeken te worden. "Het is schrijnend om zien hoe het gebrek aan verantwoordelijkheidszin van Waalse politici niet alleen nadelig is voor de studenten, maar ook voor patiënten en de gezondheidszorg in zijn geheel", schrijven de Vlaamse studenten.

"De oplossing ligt niet in een toename van het contingent: meer studenten toelaten zal niet zomaar leiden tot een toename in het aantal huisartsen", heet het in de opinietekst. "In Vlaanderen heeft men dit probleem aangepakt door in te zetten op meer waardering voor het huisarts-beroep en promotie van de huisartsgeneeskunde. Hierdoor is er een geleidelijke cultuurverandering ontstaan die nu vruchten afwerpt. Meer studenten kiezen nu voor de opleiding tot huisarts waardoor het tekort vermindert. In Wallonië bleef het beleid echter stilstaan waardoor de verantwoordelijken nu met de neus op de feiten worden gedrukt. Dat heet schuldig verzuim, en is niet de schuld van de federale overheid maar van de Franstalige beleidsmakers en opleiders."

"Het is onthutsend om vast te stellen dat onze Waalse collega's alle vormen van contingent juridisch willen aanvallen. Uiteraard vragen ook wij, als Vlaamse studenten, om transparante en onderbouwde quota. Maar liever dan de feiten naast ons neer te leggen, denken we kritisch en constructief mee over de optimale invulling van de onontbeerlijke planning", aldus het opiniestuk dat ondertekend is door afgevaardigden van alle universiteiten in Vlaanderen: Brussel, Gent, Leuven, Antwerpen en Hasselt. 

'In Wallonië bleef het beleid stilstaan waardoor de verantwoordelijken nu met de neus op de feiten worden gedrukt. Dat heet schuldig verzuim'