Dodenwake van 24 uur voor Pelé in Santos-stadion, zoon en weduwe nemen emotioneel afscheid

De kist met daarin het lichaam van de vorige week overleden Braziliaanse voetballegende Pelé is maandag aangekomen in het stadion van voetbalclub Santos. Zoon Edinho en weduwe Marcia Aoki namen als eersten publiekelijk afscheid van zijn vader, gevolgd door onder meer FIFA-voorzitter Infantino. Duizenden wachtende Brazilianen zullen hun voorbeeld volgen.

Maarten Delvaux

Omstreeks 14 uur (Belgische tijd) ging de dodenwake in het Vila Belmiro-stadion van Santos van start. Daar werd de kist met daarin het lichaam van ‘O Rei’ op de middencirkel van het veld geplaatst. Pelé had zelf gevraagd om in het stadion van zijn geliefde club zijn laatste eerbetoon te ontvangen. De oud-aanvaller maakte tussen 1956 en 1974 288 doelpunten in het Vila Belmiro-stadion. De dodenwake zal in totaal 24 uur duren. Aansluitend is er nog een processie doorheen de straten van zijn geliefde Santos.

Volgens Braziliaanse media zal ook kersvers president Luiz Inácio Lula da Silva maandag, een dag na zijn inauguratie, de dodenwake voor voetballegende Pelé bijwonen. De 77-jarige Lula werd zondag voor de derde keer tot president van Brazilië uitgeroepen nadat hij de eed had afgelegd voor het Congres. Hij volgt de extreemrechtse president Jair Bolsonaro op, die twee dagen voor het einde van zijn mandaat het land verliet. Bolsonaro werd bij de verkiezingen van oktober 2022 door het icoon van de linkervleugel verslagen.

Maandag werd de kist tijdens een processie van het ziekenhuis over 80 kilometer naar het stadion gebracht. Het werd vergezeld door militaire politievoertuigen en een brandweerwagen. De stoet passeerde ook aan de woning van Dona Celeste, de moeder van Pelé die op de openingsdag van het WK voetbal nog haar honderdste verjaardag vierde.

De kist met het lichaam van Pelé werd onder meer door zoon Edinho naar de middenstip het stadion binnengebracht.  ©  AP

Zoon Edinho nam afscheid van zijn vader ©  AP

Marcia Aoki, de weduwe van Pelé, met een rozenkrans ©  AP

©  REUTERS

©  REUTERS

FIFA-baas Gianni Infantino bij de familie van Pelé ©  REUTERS

©  AFP

©  AP

©  AFP

©  EPA-EFE

©  AP

©  REUTERS

©  REUTERS

©  AP

©  AFP

©  AP

©  AP

©  REUTERS

FIFA-baas Infantino ©  EPA-EFE

©  REUTERS

©  AP

©  REUTERS

©  REUTERS

©  AP

©  REUTERS

©  REUTERS

©  REUTERS

©  AFP

©  AP

©  AP

©  AFP

©  AFP

©  AFP

©  AFP

©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer