© Joren De Weerdt

Nieuwjaarsduik op Lilse Bergen is begin van mooie traditie: “Opkomst overtrof onze verwachtingen”

Gierle -

Het nieuwe jaar ging maandag met een verfrissende duik van start op het provinciaal recreatiedomein De Lilse Bergen in Gierle (Lille). 170 ijsberen van alle leeftijden raapten hun moed bijeen om het nieuwe jaar te verwelkomen met een sprong in het frisse water van de zwemvijver. De allereerste nieuwjaarsduik op De Lilse Bergen lijkt daarmee het begin van een nieuwe traditie op het domein.

Bart Van den Langenbergh

Het is ooit kouder geweest op 2 januari, maar met een buitentemperatuur van tien graden en een watertemperatuur van amper zeven graden was het maandag toch behoorlijk bibberen geblazen voor de deelnemers aan de eerste nieuwjaarsduik op De Lilse Bergen. Het initiatief van de uitbaters van de horecazaken van De Lilse Bergen kon meteen op veel bijval rekenen. Op voorhand schreven zich 110 deelnemers in en maandag kwamen zelf nog zestig extra personen opdagen voor de nieuwjaarsplons. De ijsberen brachten op hun beurt heel wat familieleden en vrienden mee om te supporteren en te genieten van de unieke sfeer.

De bende ijsberen rent naar het water op De Lilse Bergen. © Joren De Weerdt

Opwarming

Na een gezamenlijke opwarming op het strand werd de olijke bende ijsberen losgelaten in de zwemvijver. Sommigen hadden niet alleen hun zwembroek of badpak aangetrokken, maar deden de moeite om zich extra te verkleden. De meeste ijsberen hielden het bij een korte kennismaking met het frisse water. Andere, meer ervaren, deelnemers zaten wel een kwartier lang in de vijver. Eva Bogaert uit Deurne (Antwerpen) werd maandag 4 jaar en was de jongste deelnemer. Het meisje trok samen met haar mama Leen Bastiaensen (37) de vijver in. “Ik ben met mijn voeten in het water geweest en ik had het niet koud”, vertelt het meisje. Haar mama ging wel wat dieper onder water. “Het was echt tof om te doen. Ik heb ook al een jaar ervaring met ijsberen in Deurne”, legt Leen uit.

De 4-jarige Eva Bogaert trok samen met haar mama Leen Bastiaensen het frisse water in. © Joren De Weerdt

Neel Mertens (23), Marnix Paulussen (24) en Tobbe Destombes (23), uit Gierle, hadden zich elk uitgedost met een knaloranje monnikskleed. “Het was een last minute-beslissing om ons zo te verkleden”, vertellen de vrienden. “We zijn ongeveer vijf minuten lang in het water geweest. Als we er weer uit gingen, hadden we het best wel warm eigenlijk.”

De ‘monniken’ Neel Mertens, Marnix Paulussen en Tobbe Destombes uit Gierle zijn helemaal zen. © Joren De Weerdt

Prikkelende benen

Enkele bestuurs- en directieleden konden natuurlijk niet achterblijven. Bart Verheyen, directeur van De Lilse Bergen, waagde een duik en ook de Lilse schepenen Chiel Danckers en Luc De Backer liepen mee de vijver in. Gedeputeerde Mireille Colson (N-VA-) trok voor de gelegenheid een kleurrijk badpak aan. “Het viel best mee eigenlijk. In het begin had ik wel wat prikkelende benen van het koude water”, zegt Mireille Colson. “Maar stel je voor dat het zo koud was als twee weken geleden? Deze nieuwjaarsduik is in ieder geval een groot succes. Er waren ook heel veel mensen uit de buurt aanwezig. De vraag om ook volgend jaar een nieuwjaarsduik te organiseren, is heel groot.”

Gedeputeerde Mireille Colson kan nog lachen tijdens de nieuwjaarsduik op De Lilse Bergen. © Joren De Weerdt

Ook directeur Bart Verheyen is een tevreden man. “We waren aanvankelijk al blij dat er dertig personen zouden opdagen, maar deze grote opkomst overtrof onze verwachtingen. Het is een geweldig initiatief dat kadert in het evenement Kerst aan het Water van de horeca-uitbaters”, aldus Bart Verheyen.

De organisatoren boden alle ijsberen na hun avontuur een gratis ‘boke met spek’ en een glühwein of chocolademelk aan. In zaal De Eekhoorn startte nadien een après-swimfeestje met Duo Anytime. “Er kwamen inschrijvingen binnen vanuit de hele Kempen en daarbuiten”, zegt Piet Daneels van Horeca De Lilse Bergen. “We gaan het volgend jaar zeker nog groter aanpakken en ook nog meer reclame maken.”

De ijsberen warmden zich op het strand van De Lilse Bergen eerst goed op. © Joren De Weerdt

De ijsberen warmden zich op het strand van De Lilse Bergen eerst goed op. © Joren De Weerdt

Meteen kiezen voor de korte pijn door te rennen in het water. © Joren De Weerdt

De nieuwjaarsduik op De Lilse Bergen is het begin van een mooie traditie. © Joren De Weerdt

De nieuwjaarsduik op De Lilse Bergen is het begin van een mooie traditie. © Joren De Weerdt

Een ijsbeer in kerstmanoutfit ging er even bij zitten. © Joren De Weerdt

De nieuwjaarsduik op De Lilse Bergen is het begin van een mooie traditie. © Joren De Weerdt

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER