DE ANTWERPENAAR VAN 2022. Van 20 tot 11: de man met de hoogste toren en de vrouw met de snelste benen

Wie haalde in 2022 het nieuws, wie ging over de tongen, wie stak zijn nek uit en wie liet zich voor het eerst opmerken? De redactie van Gazet van Antwerpen selecteerde 100 uiteenlopende figuren die het jaar hebben gekleurd. Wie wordt de Antwerpenaar van 2022? We tellen de hele kerstvakantie af naar onze nummer 1. Vandaag: van 20 tot 11.

Lotte Kopecky beleefde een absoluut topjaar. In het voorjaar won ze de Strade Bianche én de Ronde van Vlaanderen. Ze werd tweede in Parijs-Roubaix en vierde in Gent-Wevelgem. De wereldtitel in Australië zat er net niet in, een tweede plaats wel. Op de baan veroverde ze twee wereldtitels en twee Europese. Alleen in de liefde had ze geen geluk. In november kondigde ze het einde aan van haar relatie met Kieran De Fauw, niet alleen haar lief, ook haar trainer. “In mijn ogen zal dat geen negatieve impact hebben”, zei ze. En dat ze graag Sportvrouw van het Jaar zou worden.

Fernand Huts kan altijd beter. Vorig jaar verbaasde hij iedereen met zijn aankoop van de Antwerpse Boerentoren, dit jaar verblufte hij met zijn plan om naast het iconische gebouw een tweede toren te bouwen en erbovenop een kubus te zetten. Voor die plannen heeft hij de wereldvermaarde architect Daniel Libeskind onder de arm genomen. De reacties op de plannen van Huts zijn heftig, maar dat deert hem niet. “Katoen Natie kiest bewust niet voor middelmaat”, zegt hij in een interview met Flows, “want Antwerpen is geen middelmaat. We hebben verdorie ballen en zelfvertrouwen.”

Een week nadat de voorstellingen van de musical Mamma Mia! zouden worden hernomen, liet hoofdrolspeelster Ann Van den Broeck via Instagram weten dat ze borstkanker had: “Ik ga de strijd aan en vecht samen met mijn achterban tegen deze onaangekondigde en ongenode motherfucker.” Van den Broeck speelde nog enkele voorstellingen, en hield daarna haar fans nauwgezet op de hoogte van haar behandeling. In november hoopte ze haar comeback te maken in de Winterrevue, maar daar bleek ze toch nog te zwak voor. Net voor kerst kwam ze met goed nieuws: “Geen zieke cel meer te bespeuren.”

Heel Vlaanderen leefde mee met Hugo Sigal bij het tragische overlijden van zijn vrouw Nicole. De hartverscheurende afscheidsplechtigheid werd door alle nieuwssites live uitgezonden. Nicole en Hugo waren niet alleen geliefd bij de mensen die van hun muziek hielden, hun onvoorwaardelijke liefde raakte heel Vlaanderen. In een interview op wat hun 51ste huwelijksverjaardag had moeten zijn, zei Hugo in deze krant: “Wij deden alles samen. Werken, op vakantie gaan, afwassen of zelfs naar de kapper gaan. (...) Helemaal in het begin van onze carrière ging ik voor een televisieprogramma drie dagen naar het buitenland. Dat was afzien, ik kon niet zonder haar. (...) Het is ook nooit meer gebeurd.” “Zolang ik er ben, zal Nicole er zijn”, zei Hugo nog. En dat is waar. Het onafscheidelijke duo behoort tot het Vlaamse erfgoed.

De populaire actrice die in Thuis de rol van Marianne vertolkt had het ook dit jaar niet gemakkelijk. Vorig jaar overleed haar man Jos De Man, met wie ze vijftig jaar samen was, aan covid. 2022 was een jaar van rouw, van herstel van haar eigen covidbesmetting en van een zware heupoperatie. Door de revalidatie moest ze een theatertournee afgelasten en moest ook in Thuis een en ander worden herschreven. In interviews geeft Thijs toe dat oud worden niet gemakkelijk is: “Je verliest geliefden, je leven brokkelt af. Daar is geen kruid tegen gewassen en je moet ermee leren omgaan. Maar ik heb nog geen goesting om er de brui aan te geven.”

Een absoluut topjaar was het voor chef Nick Bril en zijn Antwerps restaurant. In juli werd The Jane opgenomen in The World’s 50 Best Restaurants. Wereldster Ed Sheeran had die lijst blijkbaar geraadpleegd, want een week later schoof hij aan in The Jane. Hij gaf er zelfs een karaoke ten beste, met Bril zelf als dj. “Alle gasten applaudisseerden. Het was echt een supermooi moment, ik had tranen in mijn ogen”, vertelde Bril achteraf. En dan moest het echt goede nieuws nog komen. In november kroonde de restaurantgids Gault&Millau Bril tot Chef van het Jaar en ging zijn score in de gids van 18 naar 18,5 op 20. “Ik kom niet over als een klassieke chef, maar blijkbaar breng ik toch kwaliteit en stabiliteit”, zei hij op de uitreiking van de prijs. “We hebben hier een uniek DNA gecreëerd.”

Puur op basis van talent, instinct en inzicht is Radja Nainggolan een van de beste Antwerpse voetballers ooit. Dat de naam van de vrijgevochten vaper later niet zal opduiken tussen die van Coppens, Mees, Lozano of Coeck heeft hij helaas aan zichzelf te danken. Zijn bazen bij Antwerp verwijten hem een gebrek aan beroepsernst en zetten hem uit de ploeg.

Anastacia Galouchka had veilig in Antwerpen kunnen blijven, toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, maar dat kon ze niet. De Antwerpse met een Oekraïense vader had drie jaar in Oekraïne gewerkt. De drang om bij haar vrienden te zijn en écht iets te doen werd te groot. Dus nam ze helemaal in haar eentje de trein. Ze werd fixer voor buitenlandse journalisten. Ze brengt ook geregeld verslag uit over de oorlog.

Nog één keer liet de Willebroeks-Griekse multinational van de broeders Thivaios de parkings rond het Sportpaleis volstromen. Voortaan zoeken ze buiten de landsgrenzen naar gewillige dansbenen en borstkloppers. Oudste broer Dimitri werd dit jaar 40 en vierde die mijlpaal met een geslaagde zijstap, de hoofdrol in de film H4z4rd. Acteren in bijberoep, het is een fenomeen dat we na het schrappen van de cultuursubsidies meer en meer zullen opmerken.

Op woensdag 4 januari ontdek je wie op plaats 10 tot 6 staat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER