Fragmenten van een neergehaalde Iraanse drone in Kiev (foto: 14 december)

Oekraïense president Zelenski: "Rusland wil ons uitputten met droneaanvallen"

Rusland gaat de komende weken zwaar inzetten op droneaanvallen om zo Oekraïne uit te putten. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gezegd op basis van inlichtingen die zijn diensten hebben verzameld. "We verwachten de komende weken veel slapeloze nachten." In Rusland groeit intussen de onvrede na een dodelijke Oekraïense aanval op een Russische tijdelijke militaire basis. Daarbij kwamen minstens 63, maar mogelijk honderden Russen om.

Gisteravond laat heeft Zelenski een videoboodschap verspreid waarin hij uit de doeken doet dat de Russen - volgens inlichtingen - de komende weken massaal Iraanse drones gaan zetten om Oekraïne aan te vallen. "Het jaar is amper twee dagen bezig en we hebben al meer dan 80 Iraanse drones neergehaald en dat aantal zal in de nabije toekomst nog toenemen", zegt de Oekraïense president. "We verwachten de komende weken veel slapeloze nachten."

Volgens Zelenski zet Moskou daarmee voluit in op "uitputting". "Op de uitputting van onze mensen, van onze luchtafweer en van onze energiebevoorrading", zegt hij. "We moeten er alles aan doen zodat ze falen, zoals ze tot nog toe gefaald hebben." Volgens Zelenski is elke kleine overwinning op de "Russische terreur" strategisch van het grootste belang. "Elke neergehaalde drone, elke neergehaalde raket, elke dag dat er elektriciteit is of weinig stroomonderbrekingen zijn, is een succes."

De Oekraïense president voegt er nog aan toe dat hij overlegd heeft met Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. "We begrijpen allebei de uitdagingen van deze winter en dit jaar voor Oekraïne en Europa", zegt hij daarover. Ze hebben het ook gehad over de Oekraïne-EU-top die begin februari georganiseerd wordt in Kiev. "Die top zal een belangrijke stap zijn voor de overwinning", zegt Zelenski.

BEKIJK - Hoe zien de kamikazedrones die Rusland gebruikt eruit?

Videospeler inladen...
Fragmenten van een neergehaalde Iraanse drone in Kiev (foto: 14 december)

Onvrede groeit in Rusland

In Rusland groeit intussen de onvrede over de Oekraïense raketaanval op een Russische tijdelijke militaire basis in de oostelijke provincie Donetsk op oudejaar. Daarbij zijn volgens de Oekraïeners honderden Russische soldaten omgekomen, Rusland heeft het zelf over 63 doden. "Het is een van de grootste verliezen door één Oekraïense aanval sinds het begin van de invasie", zegt VRT NWS-journalist en Ruslandexpert Jan Balliauw daarover.

De militairen waren gelegerd in een leegstaand schoolgebouw, waar ook munitie lag opgeslagen. Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft Oekraïne zes HIMARS-raketten afgevuurd op de tijdelijke basis. Verschillende hooggeplaatste Russen, waaronder parlementsleden, vragen nu dat de lokale Russische bevelhebbers gestraft worden voor "hun strategische blunder" om militairen te stationeren in een zo goed als onbewaakt gebouw.

Meest gelezen