NOS

Nederlandse chirurg amputeerde hand van 11-jarig vuurwerkslachtoffer op oudejaar: "Waar zijn we mee bezig?"

De Nederlandse plastische chirurg Emma Paes zal haar dienst op oudejaarsavond niet snel vergeten: terwijl de wereld buiten feestvierde, stond ze in de operatiekamer een kinderhand te amputeren. Het 11-jarige vuurwerkslachtoffer verloor naast een hand ook een oog. "Waar zijn we mee bezig", vraagt ze zich af.

Onze noorderburen laten het graag knallen tijdens oudejaar. Volgens Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland hebben vuurwerkhandelaars voor de jaarwisseling een recordomzet van 110 miljoen euro gedraaid. Al dat feestgedruis heeft een grote keerzijde: elk jaar vallen er tientallen vuurwerkslachtoffers die vingers, ogen of andere lichaamsdelen verliezen. En dat is nog los van de grote impact op dieren en het milieu.

Wat moeten we nu tegen elkaar zeggen: vrolijk nieuwjaar?

Paes is chirurg in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, op 31 december rond 23 uur stond ze aan de operatietafel boven een 11-jarig vuurwerkslachtoffer. "We hebben alle mogelijke opties bekeken om iets te kunnen herstellen, maar er blijkt niets anders mogelijk dan de hand met al zijn vingers te amputeren. Hij houdt een stomp tot zijn pols over", schrijft ze van zich af in een veel gedeeld bericht op sociale media. "Zijn rechteroog moet door uitgebreid letsel door de oogarts verwijderd worden."

"Het is klokslag 0.00 uur. Het hele team in de operatiekamer zit geconcentreerd te werken en voelt op zijn manier de pijn en het verdriet van dit jongetje en zijn familie. Wat moeten we nu tegen elkaar zeggen: vrolijk nieuwjaar? Ik loop terug naar de parkeergarage, het is nog donker maar in de verte licht de hemel op en hoor ik harde knallen. Het lijkt wel oorlog… Kan iemand me uitleggen waar we mee bezig zijn in ons land?"

BEKIJK – "Ik voelde me heel verdrietig", getuigt ze aan onze collega’s van de NOS:

Videospeler inladen...

Haar getuigenis werd gretig gedeeld en raakte duidelijk een gevoelige snaar in Nederland waar al langer stemmen opgaan voor een algemeen vuurwerkverbod. Lokaal zijn er hier en daar verboden, maar die worden nauwelijks nageleefd. Zelf wil ze daar liever geen uitspraken over doen, dat laat ze aan de politiek.

Ze wilde met haar getuigenis vooral een signaal geven. "Ik voelde me heel verdrietig voor de familie en voor het slachtoffer uiteraard", vertelt ze aan de NOS. "En ik dacht ook aan de andere slachtoffers die waarschijnlijk zijn gevallen."

Exacte cijfers van het aantal vuurwerkslachtoffers in Nederland tijdens de meest recente jaarwisseling zijn er nog niet. Verschillende ziekenhuizen geven in Nederlandse media aan dat het aantal gewonden door vuurwerk vergelijkbaar is met andere jaren. Bij de jaarwisseling van 2021 naar 2022 vielen alles samen 773 vuurwerkslachtoffers. Al was dat toen uitzonderlijk veel.

Feestvierders steken vuurwerk af in Rotterdam op 1 januari, nochtans geldt er in die stad een vuurwerkverbod.
fotografie peter Hilz (C)

Meest gelezen