Tom Waes: "Er is nul komma nul politieke inmenging geweest."
Volledig scherm
PREMIUM
Tom Waes: "Er is nul komma nul politieke inmenging geweest." © VRT

'Het verhaal van Vlaanderen' deels betaald door N-VA: "Propaganda? Echt waar, allemaal zever!”

Naar ‘Het verhaal van Vlaanderen’ keken zondagavond 1,1 miljoen mensen. Bij N-VA zijn ze blij, want de geschiedenisles van Tom Waes is een gevolg van een regel die de partij in het Vlaams bestuursakkoord liet opnemen: meer aandacht op de VRT voor de Vlaamse identiteit. Het programma werd ook gemaakt met subsidies van N-VA-ministers Jan Jambon, Zuhal Demir en Ben Weyts. Is ‘Het verhaal van Vlaanderen’ een verdoken N-VA-pamflet?

  1. GEZIEN? ‘Het verhaal van Vlaanderen’: “Plots had Tom Waes hetzelfde gevoel voor humor als een echte geschiedenisleerkracht”
    PREMIUM
    TV

    GEZIEN? ‘Het verhaal van Vlaanderen’: “Plots had Tom Waes hetzelfde gevoel voor humor als een echte geschiede­nis­leer­kracht”

    Op de eerste dag van het jaar pakte Eén meteen uit met een van z'n meest prestigieuze tv-projecten. In ‘Het verhaal van Vlaanderen’ dompelt Tom Waes ons tien weken lang onder in de rijke geschiedenis van onze contreien. In episode één belandde de presentator in de prehistorie, samen met enkele acteurs die scènes uit het tijdperk naspeelden. De opnames waren een huzarenstukje en mochten een aardige duit kosten, maar zorgde dat ook voor een eindresultaat dat de traditionele, duffe schooltelevisie kon overstijgen? “Ontzettend interessant, maar de ietwat knullige toneeltjes waren voorlopig een overbodige ingreep.”
  2. Op week tijd twee mannen vermoord door hun vriendin: hoe uitzonderlijk is dat? “Copycatgedrag neemt toe”
    PREMIUM

    Op week tijd twee mannen vermoord door hun vriendin: hoe uitzonder­lijk is dat? “Copycatge­drag neemt toe”

    Zowel Dimitri (36) uit Burcht als Sam (33) uit Gent werden deze week door hun vriendin vermoord. We lezen vaak over femicide; partnermoorden door een vrouw komen immers minder vaak voor. Maar hoe uitzonderlijk is het juist? We vroegen het aan strafpleiter Jef Vermassen, die zelf al enkele vrouwelijke partnermoordenaars verdedigde. “Het zieligste voorbeeld was een vrouwtje van 80 jaar. Als haar man seks wou, moest zij meedoen of anders ‘zou ze doodgaan’.”