Phil Taylor en Keith Deller.

Hollandse glorie, negendarters en ‘The Power’: duwt WK-finale een van deze iconische dartswedstrijden uit de top vijf ooit?

Vanavond staat in het Alexandra Palace in Londen de finale van het WK darts op het programma. Het summum van het lange seizoen en de kans op die illustere prijs van 500.000 pond (582.000 euro). Elk jaar hopen we op een échte klassieker, maar tot op heden zijn dit de vijf meest iconische WK-finales.

Vincent Van GenechtenDartsspecialist

1983: Keith Deller vs. Eric Bristow

In de jaren 80 werd het WK nog georganiseerd door de BDO, de British Darts Organisation. Die zou gaandeweg overvleugeld worden door de PDC, de Professional Darts Corporation die nu nog steeds de plak zwaait. In 1983 vond het zesde officiële WK darts plaats en de toen al legendarische Eric Bristow ging in Stoke-on-Trent voor zijn derde wereldtitel (na 1980 en 1981).

In die eindstrijd nam Bristow het op tegen Keith Deller, die zich als qualifier had geplaatst voor het WK, en dus was The Crafty Cockney de overduidelijke favoriet. Maar Deller had eerder in het toernooi de WK-finalisten van het jaar voordien, Jocky Wilson en John Lowe, uitgeschakeld en kwam tegen Bristow 3-1 en 5-3 voor in de race naar zes gewonnen sets. Deller miste dan zes pijlen voor de wereldtitel en Bristow kwam terug tot 5-5, én pakte de eerste leg van de beslissende set.

Boeken toe? Nee. Deller herstelde zich van zijn missers en kwam 2-1 voor. In de vierde leg van de decider zette hij zichzelf weg op een finish van 138. Bristow kreeg een pijl op de bull’s eye, maar zette zich met single 18 weg naar 32 voor een kans op dubbel 16 denkende dat Deller wel heel straf uit de hoek moest komen. Maar de man uit Ipswich gooide trippel 20, trippel 18 en dubbel 12 om zijn eerste en enige wereldtitel te pakken op iconische wijze.

2007: Phil Taylor vs. Raymond van Barneveld

Naast het Verenigd Koninkrijk is Nederland ongetwijfeld het tweede dartsland bij uitstek. Daarvoor is vooral Raymond van Barneveld verantwoordelijk. Barney was origineel een topper bij de BDO, waar de lange Nederlander tussen 1995 en 2006 zes WK-finales betwistte en er vier won (1998, 1999, 2003 en 2005). In 2007 maakte Van Barneveld de overstap naar de PDC en kwam hij in de finale voor het eerst uit tegen Phil Taylor, toen al elfvoudig wereldkampioen.

En zoals verwacht werd het meteen een klassieker, en misschien wel de beste WK-finale ooit. Beide heren gooiden boven de 100 gemiddeld, wat tot dan nog nooit was gebeurd. Nochtans leek Taylor op weg naar een eenvoudige overwinning toen hij met fantastisch darts op een 3-0-voorsprong kwam. Van Barneveld, die in de halve finale met 6-0 gehakt had gemaakt van Andy Jenkins, kwam echter terug tot 5-5 en zelfs 6-5 voor. Taylor maakte er vervolgens een beslissende set van.

Ook daarin gaven de twee dartsiconen elkaar geen duimbreedte toe. Ze wonnen beiden vijf legs, waardoor er (en dat is nu niet meer het geval) op het podium naar de bull’s eye moest gegooid worden om te bepalen wie de allesbeslissende (sudden death) leg mocht starten. Taylor gooide in de groene cirkel, Van Barneveld recht in de roos. Beiden gooiden daarna 180, maar Taylor miste een finish van 148 waarna Barney het afmaakte op dubbel 20.

Taylor zou twee jaar later wel wraak nemen door in de finale met 7-1 te winnen van Van Barneveld. Dat deed de Engelsman met een recordgemiddelde van 110.94.

2011: Adrian Lewis vs. Gary Anderson

Phil Taylor zou tussen 2010 en 2018 nog vier WK-finales halen, waarvan The Power die van 2010 en 2013 zou winnen. In die periode nam de Engelsman een jong supertalent genaamd Adrian Lewis onder zijn hoede. Met succes, want Jackpot stond bij aanvang van het WK in 2011 vijfde op de wereldranglijst en haalde voor het eerst de finale.

Daarin keek Lewis de gevaarlijke Schot Gary Anderson in de ogen, op dat moment 12de op de wereldranglijst. Lewis had echter geen zin in een lange partij en gooide al in de derde leg een negendarter, goed voor de eerste negendarter in een WK-finale. Anderson kwam 5-3 achter en bleef vechten, maar moest zich in de twaalfde set gewonnen geven tegen de amper 25-jarige Lewis, die daarmee de jongste PDC-wereldkampioen ooit werd.

2015: Phil Taylor vs. Gary Anderson

Gary Anderson zou vier jaar moeten wachten op een nieuwe kans op een eerste wereldtitel, mede dankzij de opmars van Michael van Gerwen (die in 2014 wereldkampioen werd). In 2015 maakte Anderson echter een einde aan de droom van Mighty Mike door hem in de halve finales met 6-3 te verslaan, waardoor The Flying Scotsman een clash met de dan al 54-jarige Phil Taylor wachtte.

Bij een stand van 4-4 zag Anderson zowaar zijn drie pijlen uit het bord vallen terwijl hij 180 had gegooid, goed voor een nulscore (video vanaf 3:27). Taylor kreeg wat later de kans op zijn eerste negendarter op het WK, maar miste op dubbel 12. De Engelsman zou uiteindelijk 55 dubbelkansen onbenut laten, maar sleepte er na een 6-4-achterstand een beslissende set uit. Daarin was de Schot echter ongenaakbaar en maakte Anderson het af op… dubbel 12.

2023: Michael Smith vs. Michael van Gerwen

De finale van het vorige WK ging de wereld rond. Of toch: één leg, de beste leg ooit. Zowel Michael Smith als Michael van Gerwen waren op weg naar een negendarter met vier 180-worpen na elkaar. De Nederlander kreeg de eerste kans, maar miste op dubbel 12. Over naar ‘Bully Boy’, die dubbel 12 wel raakte en zo de tweede negendarter ooit gooide in een WK-finale. De beelden gingen van de UK en de VS naar Australië en Azië. Darts was nooit internationaler.

Smith won de finale uiteindelijk met 7-4. De Engelsman gooide 100.71 gemiddeld tegenover 99.58 voor Van Gerwen, die sinds zijn derde wereldtitel in 2019 twee WK-finales verloor.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer