Parket in beroep tegen vrijspraak voor boerin (78) die beschuldigd werd van moordpoging op haar man, ook dochters willen nieuw proces

©  blg

Pittem -

Het Brugse parket gaat in beroep tegen de vrijspraak van een 78-jarige vrouw uit Pittem die werd verdacht van een moordpoging op haar man. Ook de dochters van Brigitta H. hebben beroep aangetekend. Het parket is ervan overtuigd dat H. het slachtoffer in een waterput wou verdrinken, maar de rechtbank oordeelde dat het twijfelachtig is of zij daartoe wel in staat was. De vrouw riskeerde vijf jaar cel.

Arne Franck

Mede door hun verzuurde relatie met de kinderen besloten Brigitta H. (78) en haar man Georges B. op 9 juni 2019 dat het leven voor hen geen zin meer had. Na een laatste bezoekje aan hun buren keerden ze huiswaarts om samen uit het leven te stappen. Toen de ongeruste buren ’s avonds poolshoogte kwamen nemen, zagen ze hoe H. haar bewusteloze man op een doek door de tuin sleepte. Enkele tientallen meters verder stond de regenput open. Het landbouwerskoppel had zijn beide honden op dat moment al verdronken in de put.

Whiskey

Tijdens het proces voor de Brugse strafrechtbank betwistte de verdediging met klem dat H. haar man in de regenput wou gooien. Naar eigen zeggen hadden zij en haar man heel veel whiskey gedronken. “Mijn cliënte heeft haar man naar buiten gesleurd om een frisse neus te halen, niet om hem in die put te duwen”, pleitte meester Kris Vincke. De procureur plaatste evenwel vraagtekens bij dit verhaal en vroeg vijf jaar cel wegens poging tot moord.

LEES OOK. Boerin (78) vrijgesproken voor moordpoging op echtgenoot: “Was ze wel in staat om haar man in die regenput te verdrinken?”

De rechtbank oordeelde op 21 november dat H. haar man wel degelijk naar de waterput wou slepen, maar dat zij door het zware drankgebruik niet meer in staat was om dat effectief te doen. Volgens de rechtbank was er sprake van een “absoluut ondeugdelijke poging”, een moordpoging die onmogelijk kon slagen dus. Nog volgens de rechtbank kon niet uitgesloten worden dat B. uiteindelijk zichzelf in de put zou laten zakken hebben. Na de feiten ging het koppel terug samenwonen, maar in 2021 is Georges overleden. Volgens de huisarts stierf de man een natuurlijke dood.

Toch niet zo dronken?

Het Brugse parket legde zich evenwel niet neer bij de vrijspraak en tekende beroep aan. Ook de dochters van H. hebben dat gedaan. “Onderzoek heeft uitgewezen dat de beklaagde helemaal niet zo dronken was als ze beweerde”, stelt hun advocate Nina Van Eeckhout. “Volgens ons was ze dus wel degelijk in staat om Georges nog in de waterput te gooien. Deze vrijspraak is absurd en mag als precedent absoluut niet blijven bestaan. Wij hopen niet op een zware straf, enkel dat zij schuldig wordt verklaard.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen