Van rode chilipasta tot kwalitatieve hamburgers: dit zijn de smakelijkste foodtrends voor 2023
Wat schenkt de barman ons dit jaar in? Welke ingrediënten kunnen niet ontbreken in onze maaltijden en welke recepten niet uit ons weekmenu? Trendwatcher Saskia Neirinckx is net terug van een foodtrip naar Londen en voorspelt welke trends zullen doordruppelen naar België: dit zijn de smakelijkste trends voor 2023. “Wie non-alcoholisch drinkt is niet langer veroordeeld tot fruitsap, spuitwater of cola.”
1. TikTok wijst de weg naar de Aziatische supermarkt
Voor bizarre combinaties en onbekende ingrediënten die plots populair worden, draaien alle hoofden richting TikTok. “Ze gaan uiteraard vooral op het medium zelf viraal, maar worden vaak ook op Instagram doorgepost”, vertelt Saskia Neirinckx van The Wicked PR. “Dankzij de korte video’s is het heel makkelijk om te zien hoe je een recept moet maken. Het is een toffe manier om rare Aziatische ingrediënten en recepten te ontdekken. Door catchy posts op TikTok maak ik plots onigiri (Japanse rijstballetjes) en miso jar noodles voor lunch.”
“Ook de Koreaanse chilipasta gochujang zie ik regelmatig in recepten opduiken en ik snap helemaal waarom de Gigi Hadid-pasta met een vodka-tomatensaus viraal ging.” Vaak gaat het om heel specifieke recepten die heel kort een hype zijn. Zo verwacht ik er nog veel te zien in 2023. Omdat er vaak Aziatische ingrediënten gebruikt worden, denk ik dat foodies het komende jaar vaker de Aziatische supermarkt zullen binnenstappen.”
2. Bewuste kwaliteit
Gedachteloos elke dag vlees op het menu zetten of kilo’s eten in de vuilnisbak kieperen is er niet meer bij. “We zijn veel meer ‘woke’ bezig met ons eten”, merkt ook Saskia Neirinckx op, maar daar zie je meteen ook een tegenreactie. “Mensen willen soms gewoon eens een goede hamburger kunnen eten omdat ze daar zin in hebben, zonder dat iemand een mening heeft over de CO2-uitstoot van die maaltijd.” Dan kiezen mensen bewuster voor kwalitatief vlees, of andere kwalitatieve ingrediënten. “Ondanks de oorlog en energiecrisis zie ik mensen die uitpakken met caviar bumps tijdens het clubben: een dot kaviaar van op de hand eten, vergezeld door flessen champagne. Mensen blijven gaan voor een beetje decadentie als tegengewicht voor al het slechte nieuws.” We eten bewuster, maar als we eens iets van vlees kiezen, dan kiezen we voor kwaliteit.
3. Plantbased met een stoer kantje
Hoewel een goede hamburger op tijd en stond smaakt én moet kunnen, blijft plantbased toch nog steeds dé trend in opmars. “Je ziet steeds meer restaurants hier op focussen en meer chefs nieuwe bereidingen creëren. Hier zie ik dit jaar vooral een wildere keuken opduiken: paddenstoelen die boven open vuur gegrild worden en vervolgens geserveerd worden als een steak. Het mag allemaal wat bruter, met rokerige toetsen en een stevige textuur.”
De toast avocado verwijnt meer en meer van de kaart. Plantbased eten is veel meer dan dat en het wordt stilaan een no go om dit ingrediënt te gebruiken.
Het idee dat plantbased altijd verfijnd is, mag in 2023 volledig van de tafel geveegd worden. “Je ziet steeds meer plantbased comfortfood-restaurants ook opduiken. “En in Londen, waar je de pioniers van de vegan keuken vindt, serveren ze tegenwoordig vaak guacamole zonder avocado. De toast avocado verdwijnt ook meer en meer van de kaart. Het wordt stilaan een no go om het te gebruiken als ingrediënt. Plantbased eten is veel meer dan een avocado.”
4. Minder vaak uit eten, meer focus op budget
Wat foodtrends betreft, verschilt niet alleen wat we op ons bord krijgen, maar ook hoe vaak we iets op ons bord laten leggen door iemand anders. “Waarschijnlijk staat de horeca opnieuw een moeilijk jaar te wachten door inflatie en de stijgende energieprijzen”, vreest Saskia. “Veel horeca-ondernemers zitten nu al op hun tandvlees omdat al hun ingrediënten duurder zijn en het veel meer kost om hun zaak te verwarmen. Toch denk ik niet dat mensen gaan wegblijven uit de restaurants. Voor veel Belgen is de horeca een prioritaire kost.”
“Al zal een etentje misschien vaker uitgesteld worden tot een speciale gelegenheid. Bovendien maakt het klanten veel wispelturiger: als ze geld uitgeven, willen ze dat alles perfect is. Een van de manieren voor restaurants om onnodige kosten te besparen is zorgen dat mensen die gereserveerd hebben ook echt komen ofwel netjes annuleren zodat hun tafel naar iemand anders kan gaan. Daarom denk ik dat een voorschot betalen als je reserveert steeds gangbaarder zal worden. Al zal het nog wat opvoedwerk vragen om klanten van die noodzaak te overtuigen.”
5. Non-alcoholische tournée générale voor iedereen
Nog een groeimarkt volgens de trendwatcher: drankjes zonder alcohol. Van 0,0%-bier tot kombucha en mocktails, er bruist iets in de drankenwereld. “Er zijn zoveel nieuwe merken en lekkere drankjes bijgekomen. Wanneer iemand niet drinkt, is dat niet meer zo raar als een paar jaar geleden. En gelukkig ben je niet langer veroordeeld tot een een glas fruitsap, spuitwater of cola. Elk klasserestaurant biedt tegenwoordig boeiende pairings aan zonder alcohol. Die worden trouwens zeker niet alleen besteld door wie die avond nog moet rijden. Tijdens een avondje naar de cocktailbar is het meer bon ton om eens af te wisselen met een mocktail, zodat je niet na vijf cocktails onder tafel eindigt.” (lacht)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
-
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
Vanaf zondag 28 april trekt HLN-chef Piet Huysentruyt op pad door Vlaanderen in een speciaal barbecueseizoen van SOS Piet XL. “Wat hebben we geleerd vandaag", klinkt standaard na zijn tips waarmee hij ieders kookproblemen oplost. Deze keer gaat hij kijken hoé je die perfecte zoutkorst op je dorade krijgt, of een heerlijk varkenshaasje op de grill bakt.Dorade in zoutkorst, veel te zout en veel te papperig. Vanboven niet helemaal hard geworden zoals het moet. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha