Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Hongaarse premier Orbán brengt laatste groet aan voormalig paus Benedictus: "God hebbe zijn ziel"

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft een laatste eerbetoon gebracht aan de zaterdag overleden paus emeritus Benedictus XVI. Samen met zijn vrouw knielde hij aan het lichaam van de voormalige paus in de Sint-Pietersbasiliek, waar iedereen tot morgenavond een laatste keer de paus kan groeten. Bij het verlaten van de basiliek wisselde Orbán - die er vaak dezelfde visie op na hield als Benedictus - kort enkele woorden uit met Georg Gänswein, de persoonlijke secretaris van de paus emeritus, die hem tot zijn dood bijstond.

Aangezien Benedictus XVI bij zijn overlijden niet langer hoofd van Vaticaanstad was, sturen slechts twee landen - Italië en zijn geboorteland Duitsland - officiële delegaties naar de begrafenisplechtigheden. Zo brachten de Italiaanse president Sergio Matterella en zijn dochter, en de Italiaanse premier Giorgia Meloni, gisteren al een laatste groet.

Politieke leiders en royalty's die donderdag afzakken naar Vaticaanstad voor de begrafenis van Joseph Ratzinger - de echte naam van de voormalige paus - of vandaag of morgen nog een laatste groet brengen in de Sint-Pietersbasiliek doen dat uit persoonlijke titel.

Deze voormiddag brachten Hongaars premier Viktor Orbán en zijn vrouw een eerbetoon aan Benedictus XVI. Orbán knielt en bidt bij het lichaam van de overleden paus emeritus en betuigt zijn medeleven aan verschillende geestelijken, waaronder ook aartsbisschop Georg Gänswein, de persoonlijke secretaris van Benedictus, die hem tot aan zijn dood bijstond.

BEKIJK - Orbán knielt en bidt aan het lichaam van Benedictus XVI:

Videospeler inladen...
Viktor Orbán (links) en Georg Gänswein (rechts).
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Christelijke waarden

Na zijn bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek stuurde Orbán zelf een foto de wereld in van zijn eerbetoon. "Vandaag nemen we afscheid van Zijne Heiligheid Paus Emeritus Benedictus XVI. God hebbe zijn ziel", schrijft hij op Twitter.

Orbán en Ratzinger zaten over heel wat zaken op dezelfde golflengte: net als de voormalige paus is Orbán pleitbezorger van traditionele christelijke waarden. Kort na zijn terugkeer aan de macht in 2010 wijzigde Orban bijvoorbeeld de Hongaarse grondwet met verwijzingen naar God, het christendom en traditionele familiewaarden. Tegenstanders zeggen echter dat hij religie gebruikt/misbruikt als propagandamiddel.

Benedictus XVI zal altijd herinnerd worden om zijn moed en inzet voor de interreligieuze dialoog

Viktor Orbán in een brief aan het Vaticaan

Afgelopen zondag, een dag na het overlijden van Benedictus, had Orbán al een mededeling naar het Vaticaan gestuurd waarin hij hulde bracht aan de voormalige paus. Daarin zou de Hongaarse premier volgens perschef Bertalan Havasi benadrukt hebben dat "Benedictus XVI altijd herinnerd zal worden om zijn moed en inzet voor de interreligieuze dialoog". 

"De heer Orbán denkt dankbaar terug aan zijn privé-audiëntie met paus Benedictus in 2010. Hij voegde eraan toe dat hun gesprekken over het geloof, de heiligheid van het gezin en het belang van de bescherming van onze gemeenschappelijke christelijke wortels zijn opvattingen sindsdien sterk hebben beïnvloed", zegt Havasi aan persbureau MTI.

De familie Orbán poseert in 2010 tijdens een privébezoek aan het Vaticaan met Benedictus XVI.
AP2010

Meest gelezen