Onder meer bestuurders die de nieuwe situatie op de Mechelse vesten negeren, ontvangen een GAS-boete. © Stijn Van de Sande

2.500 bestuurders ontvangen verkeersboete twee keer door fout bij politie: “Uiteraard moet je maar één keer betalen”

Mechelen, Willebroek -

Zo’n 2.500 bestuurders die in Mechelen of Willebroek een verkeersovertreding begingen, hebben mogelijk twee keer dezelfde GAS-boete ontvangen. Volgens de hervormde politiezone Rivierenland gaat het om een fout in de administratie. Wie het pv twee keer ontving, hoeft uiteraard maar één keer te betalen.

Stijn Van de Sande

Een aantal verkeersovertredingen wordt geverbaliseerd met een GAS-boete. Het gaat onder meer om te snel rijden, overtredingen tegen het autoluw gebied in de Mechelse binnenstad en op de vesten en de vrachtwagensluizen. Bij de verwerking van de boetes is er eind 2022 echter iets fout gelopen bij de toenmalige politiezone Mechelen-Willebroek. Daardoor kregen sommige mensen hun bekeuring twee keer.

“Bij de semiautomatische verwerking van de overtredingen is er een fout opgetreden, waardoor automobilisten mogelijk twee keer hetzelfde proces-verbaal hebben ontvangen”, zegt woordvoerder Dirk Van de Sande van de politiezone Rivierenland. “Ondanks een correctie die reeds uitgevoerd kon worden, zijn er toch ongeveer 2.500 bestuurders die de boete tweemaal ontvangen hebben. Uiteraard moeten zij slechts eenmaal reageren op het ontvangen proces-verbaal.”

Identiek

Wie denkt dat hij dezelfde boete twee keer ontvangen heeft, kan dat eenvoudig nagaan. “De toegestuurde pv’s zijn identiek”, zegt Van de Sande. “De naam en het adres van de bestemmeling, de plaats en het tijdstip van de overtreding en het pv-nummer zijn hetzelfde. Bovendien gaat het om processen-verbaal die werden opgesteld op 30 december 2022. Wie de boete twee keer kreeg, mag een exemplaar vernietigen.”

Overtreders die hun boete dubbel kregen en ook al twee keer betaalden, kunnen een terugbetaling vragen. Dat kan via G.A.S. Rivierenland. De contactgegevens daarvan staan op de brief bij de boete. “We betreuren dit voorval”, klinkt het bij de politie. “We zullen onze verwerkingsprocessen evalueren en eventuele verbeteringen aanbrengen, zodat dit probleem zich in de toekomst niet meer zal voordoen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen