De Amerikaanse oorlogsmachine: op naar een budget van 1.000 miljard dollar per jaar

Kort voor het kerstreces keurde president Biden 858 miljard dollar aan militaire uitgaven goed. Het Pentagon is nu stilaan op weg naar een jaarbudget van 1.000 miljard dollar.

Waarom is dit belangrijk?

Lijkt de Amerikaanse politiek hopeloos verdeeld, dan blijken defensie-uitgaven nooit een probleem. Er is vrijwel nooit kritiek op de verhoging van de militaire uitgaven onder de leden van het Congres. Steun voor meer oorlogsmateriaal wordt er gezien als een uiting van patriottisme.

In het nieuws: De huidige defensie-uitgaven, gecorrigeerd voor inflatie, "zijn hoger dan op enig moment tijdens de Koude Oorlog." 2023 vertegenwoordigt zo met 858.000.000.000 dollar "het grootste Amerikaanse militaire budget sinds de Tweede Wereldoorlog".

  • Het budget van het Pentagon overtrof in 2021 naast de gecombineerde budgetten van de 9 volgende landen ook dat van de tien grootste Amerikaanse ministeries samen.
  • In 2022 had de defensie-industrie 770 lobbyisten in dienst. Dat zijn e
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer