Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Laatste Apollo 7-astronaut Walter Cunningham (90) overleden

Walter Cunningham, de enige astronaut die nog in leven was van de eerste succesvolle bemande ruimtemissie in het Apollo-programma, is op 90-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Walter Cunningham was een van de drie astronauten aan boord van de Apollo 7-missie in 1968, een elfdaagse ruimtevlucht die live televisiebeelden uitzond terwijl ze in een baan om de aarde cirkelden, en zo de weg vrijmaakten voor de maanlanding minder dan een jaar later. De Apollo 7-astronauten wonnen zelfs een Emmy voor hun dagelijkse tv-reportages vanuit de ruimte, waarin ze grappen maakten, grappige borden omhoog hielden en de kijkers thuis onderwezen over ruimtevluchten.

BEKIJK - "Mensen beseffen niet hoe moeilijk het was", zegt Cunningham:

Videospeler inladen...

Apollo 7 was NASA's eerste bemande ruimtemissie sinds de dood van de drie Apollo 1-astronauten bij een brand op het lanceerplatform in januari 1967. Cunningham bemande de Apollo 7-missie met marinekapitein Walter Schirra en luchtmachtmajoor Donn Eisele. Hun ruimtevaartuig presteerde zo goed dat NASA de volgende bemanning, Apollo 8, naar de maan stuurde als prelude op de historische maanlanding van Apollo 11 in juli 1969.

"Walt" Cunningham was ook gevechtspiloot, fysicus, zakenman en radiopresentator. Hij overleed aan de gevolgen van een val. Hij was 90.  

Een Saturn IB-ruimteraket van 70 meter hoog stijgt op op Cape Kennedy in oktober 1968 en vervoert Apollo 7-astronauten Walter M. Schirra Jr., Donn F. Eisele en Walter Cunningham, piloot van de maanmodule.
AP1968

Meest gelezen