Direct naar artikelinhoud
NieuwsTech

Beurskoers blijft dalen: Apple in jaar tijd 1 biljoen dollar minder waard door inflatie en chaos in China

Beurskoers blijft dalen: Apple in jaar tijd 1 biljoen dollar minder waard door inflatie en chaos in China
Beeld Shutterstock / Hadrian

Bij het sluiten van de beurzen in New York dinsdagavond is Apple voor het eerst in anderhalf jaar tijd minder dan twee biljoen dollar waard. Exact een jaar geleden piekte de beurswaarde noch kort boven de drie biljoen dollar. De techreus kampt met een mindere vraag naar onder andere AirPods en MacBooks, maar tegelijkertijd ook met leveringsproblemen voor iPhones.

Het aandeel van Apple leverde dinsdag 3,7 procent in en is omgerekend nu bijna 1.900 miljard euro waard. Door de beursval zijn er op dit moment geen bedrijven meer die een waarde boven de twee biljoen dollar hebben. In 2022 zakten Microsoft en het oliebedrijf Saudi Aramco al onder die symbolische grens.

Apples koers ging onderuit na een bericht van de Japanse zakenkrant Nikkei. Die concludeerde na een rondvraag bij Aziatische toeleveranciers dat er is gevraagd om minder onderdelen te produceren voor AirPods, MacBooks en Apple Watches. Afgelopen najaar had Apple al zijn productiedoelstelling voor de nieuwste iPhones verlaagd.

Daarnaast waren er eind november problemen met de productie van iPhones. Zo waren er protesten in ‘s werelds grootste fabriek waar de smartphone geproduceerd wordt. Die ontstonden uit frustratie met de lockdown naar aanleiding van het coronavirus en problemen met de uitbetaling van lonen.

Door die coronamaatregelen moest Apple begin november al melden dat klanten langer zouden moeten wachten op de levering van hun iPhone 14 Pro of iPhone 14 Pro Max.