IN CIJFERS - Vorig jaar gingen ruim 40 procent meer ondernemingen failliet (maar nog altijd minder dan voor corona)

Het voorbij jaar zijn er in België 9.823 bedrijven failliet gegaan. Dat is een stijging met 42 procent tegenover het (atypische) jaar 2021, maar tegelijk is het nog altijd minder dan voor de coronapandemie, toen de overheid een reeks steunmaatregelen invoerde. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van studiebureau Graydon Creditsafe. Een aantal provincies, zeker in Vlaanderen, laten wel al hogere faillissementscijfers optekenen dan voor corona.

Het aantal ondernemingen dat failliet is gegaan, is vorig jaar opvallend sterk gestegen: met maar liefst 42 procent tegenover het jaar voordien. Daar is natuurlijk een heel duidelijke verklaring voor, zegt Eric Van den Broele van Graydon Creditsafe: “Zowel in 2020 als in 2021 waren er beduidend minder faillissementen dan gewoonlijk. Dat heeft alles te maken met de maatregelen die genomen zijn tijdens de covidperiode.” 

Sinds we corona grotendeels achter ons hebben gelaten, zien we dat het aantal faillissementen dus weer toeneemt. Vooral de afgelopen maanden is er een duidelijke stijging. Eric Van den Broele heeft er twee verklaringen voor.

“Enerzijds zien we veel faillissementen bij ondernemingen die duidelijk al ongezond waren voor de covidcrisis en die er nu het bijltje bij neerleggen. Anderzijds zien we nu een aantal ondernemingen failliet gaan door de problemen die ze gekend hebben tijdens de covidperiode: ondanks de staatssteunmaatregelen zijn ze nog niet genoeg geholpen en stellen ze nu pas vast dat ze in nood zijn omdat de laatste maatregelen - de betaaluitstellen - aan het uitdoven zijn.” 

BEKIJK - "Als één persoon ziek is, leggen wij zolang de productie stil":

Videospeler inladen...

Hoewel het aantal faillissementen op dit moment sterk aan het stijgen is, merkt Van den Broele op dat het aantal falingen op federaal niveau nog altijd niet op het precovidniveau zit. 

Kijken we naar de absolute cijfers, dan zien we dat in 2022 ongeveer 1 bedrijf op 151 failliet ging, terwijl voor de coronapandemie ongeveer één bedrijf op 130 over de kop ging.

Regionale verschillen

Duiken we dieper in de cijfers, dan zien we wel grote regionale verschillen. In Vlaanderen zien we een stijging van 56 procent van het aantal faillissementen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Duiken we nog dieper in de cijfers, op provinciaal niveau, dan zien we dat de cijfers voor Antwerpen dicht bij het recordniveau liggen, met 2.232 faillissementen. Dat is het op één na hoogste aantal ooit en drie kwart meer dan in 2021. 

In Vlaams-Brabant werd met 750 faillissementen het record van 2019 (709) zelfs gebroken vorig jaar. In Brussel en Wallonië is de stijgende trend ook aanwezig, met respectievelijk +32,7% en +22,2%, maar minder uitgesproken dan in Vlaanderen, aldus Graydon.

Het voorbije jaar viel ook op dat vooral jonge bedrijven - die minder dan vijf jaar geleden werden opgericht - over de kop gingen. Zij vertegenwoordigden ruim 38 procent van alle faillissementen, het hoogste cijfer in zeker tien jaar volgens Graydon. 

"Het is des te opvallender aangezien we de afgelopen jaren net een omgekeerde trend vaststelden. Deze trend is overigens ook een uitdrukkelijk Vlaams fenomeen waar maar liefst 41,15 procent van de gefailleerden jonger is dan 5 jaar."

Sectoren

In 2022 waren opnieuw de horeca en de bouw verantwoordelijk voor het hoogste aantal faillissementen. In de bouwsector werden 2.023 bedrijven failliet verklaard (+40,8%), in de horecasector ging het om 1.619 faillissementsuitspraken (+56,1%). 

De transportsector was dan weer goed voor een absoluut record, met 566 faillissementen, een stijging met 38,7% ten opzichte van 2021. "Binnen deze sector noteren we een bijzonder hoge falingsgraad (1 op 31) bij de deelsector 'posterijen en koeriers", merkt Graydon op.

Meest gelezen