Naar de film tegen ‘prehistorische tarieven’, maar Trudo vreest zijn cinema te moeten sluiten: “Bij elke klant maken we verlies”

Trudo Carlier bij zijn cinema Cameo: “Ik overweeg een sluiting.” ©  Cinema Cameo

Sint-Truiden -

De toekomst van de kleinste en goedkoopste bioscoop van Limburg ‘de Cameo’ in Sint-Truiden is onzeker. Eigenaar Trudo Carlier maakt tegenwoordig 3 euro verlies per ticket, maar heeft deze maand wel nog een overleg met de stad over de filmzaal. “De torenhoge energieprijzen maken het stilaan onmogelijk.”

Toon Royackers

Het was al een opmerkelijke oproep op Facebook vorige week. Wie wil, kan deze kerstvakantie nog naar de film tegen ‘prehistorische tarieven’ in Sint-Truiden. In de Cameo betaal je vandaag immers slechts 7 euro voor een filmticketje. Geen geld als je dat vergelijkt met de grotere ketens, waar je doorgaans het dubbele kwijt bent. De Truiense stadsbioscoop is daarmee officieel de goedkoopste filmzaal van heel Limburg.

“Toegegeven: we maken ook verlies. Zo’n 3 euro per kaartje om precies te zijn”, zegt eigenaar Trudo Carlier. “Het is eigenlijk gewoon een hobby van me. Maar door de torenhoge energieprijzen wordt het stilaan onmogelijk vol te houden. Een definitieve beslissing hebben we nog niet genomen. Ik overweeg na tien gezellige jaren een sluiting eind deze maand. Mogelijk gaan we nog sporadisch open voor een gratis voorstelling, zodat er toch een cinemazaal blijft in Sint-Truiden. Na de kerstvakantie gaan we de ticketprijs alleszins moeten optrekken om uit de kosten te blijven. Na januari zien we wel weer.”

The Roxy

Het doek is dus nog niet definitief gevallen, maar als de Cameo zou verdwijnen, heeft Limburg met ‘The Roxy’ in Koersel (Beringen) nog maar één kleinschalige bioscoop over, die losstaat van elke keten. “Het is inderdaad niet gemakkelijk”, erkent eigenaar Ludo Vangenechten daar ook. “We blijven zeker volhouden, al zal een kleine prijsverhoging nodig zijn om verder te kunnen. Je moet weten dat er in 2022 35 procent minder bezoekers waren dan voor corona. Nochtans was het najaar best goed, en kondigt ook 2023 zich weer beter aan.” (Lees verder onder de foto)

Voor Trudo Carlier is de Cameo eigenlijk meer een hobby. “De zaal willen we zeker behouden. Maar ik heb nog een andere job en heb niet genoeg tijd.”  ©  Cinema Cameo

“Neen, aan stoppen denken we dus helemaal niet. Integendeel: we plannen zelfs een feestje om ons jubileum te vieren. Als bioscoop haal je trouwens een groot deel van je omzet uit de horeca. Zonder de popcorn, de chips en het cafébezoek achteraf wordt het moeilijk om rendabel te zijn. Soms zeggen mensen dat de bioscoop duur is. Voor de prijs van twee Duvels kun je hier nochtans een goede film komen kijken. Dus eigenlijk valt het toch heel goed mee?”

Tijd

“Het heeft ook te maken met tijd”, besluit Trudo Carlier van de Cameo. “Mijn voornaamste job is natuurlijk reisbureau de Blauwe Vogel runnen. Daar loopt het nu storm na corona. We openen binnenkort ons derde kantoor vlak bij de Grote Markt in Brussel. We halen 1.000.000 keer meer omzet uit de Blauwe Vogel dan uit de Cameo. De zaal op zich willen we voor alle duidelijkheid behouden. Maar die zaal elk weekend openhouden, wordt misschien wat moeilijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer