foto Nieuwe Sluis Terneuzen

Baggerwerken voor zeesluis van 1 miljard in Gentse fusiehaven afgerond, installatie start binnen enkele weken

De grote baggerwerken voor de invaart van de nieuwe zeesluis van North Sea Port in Terneuzen zijn helemaal afgerond. De sluis moet ervoor zorgen dat grotere schepen de Gentse fusiehaven kunnen binnenvaren. Nog deze maand start de installatie van de sluisdeuren. De werken duren al 5 jaar en kosten ongeveer 1 miljard euro. 

Al meer dan 5 jaar zijn de voorbereidende werken aan de gang om een nieuwe zeesluis te installeren aan het kanaal Gent - Terneuzen. Die moet ervoor zorgen dat grotere zeeschepen de North Sea Port kunnen invaren. De laatste grote baggerwerken zijn nu helemaal uitgevoerd waardoor de gigantische sluisdeuren deze maand op hun plaats gebracht kunnen worden. Dat gebeurt met een ingewikkelde operatie die verschillende dagen zal duren. 

De sluisdeuren zijn enige tijd geleden al vanuit China naar het Nederlandse Westdorpe gebracht, het transport heeft twee maanden geduurd. De sluisdeuren liggen er nu te wachten tot het moment van de installatie. Er zijn heel wat voorbereidende werken aan vooraf gegaan, zo moest ook de oude zeesluis een deel opgeblazen worden. 

Bekijk hier de aankomst van de sluisdeuren in Vlissingen in Nederland (eind mei 2022):

Videospeler inladen...

De nieuwe zeesluis in Terneuzen is 427 m lang, 55 m breed en 16,44 m diep. Zo kunnen grotere zeeschepen de sluis invaren (tot 366 m lang, 49 m breed en 15 m diep). De nieuwe sluis zorgt er ook voor dat er meer schepen tegelijk kunnen passeren. De kostprijs van de werken ligt rond 1 miljard euro. 

Meest gelezen