© Tom Palmaers

Limburg investeert 20 miljoen euro in energiebesparende renovaties

De provincie Limburg heeft met Europese steun 20,5 miljoen euro geïnvesteerd in de energetische renovaties van 46 gemeentelijke gebouwen. Dat resulteert in een verminderde CO2-emissie van 5.000 ton per jaar, meldt gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur, Ludwig Vandenhove (sp.a) in een persbericht.

Dankzij de renovaties wordt 20.522 megawattuur per jaar aan energie bespaard, ofwel het jaarverbruik van ongeveer 6.000 gezinnen. De jaarlijkse CO2-emissie gaat dankzij het project met 5.026 ton naar beneden, het equivalent van 1.700 gezinswoningen per jaar. Door de renovaties wordt ook 147 megawattuur per jaar aan hernieuwbare energie geproduceerd.

De werkzaamheden kaderen in het ESCOLIMBURG2020-project. Die projecten focussen vooral op investeringen in de isolatie, het schrijnwerk, nieuwe verwarmingsketels en ventilatie, het verbeteren van de verlichting en hernieuwbare energie.

Het Casino in Beringen is het grootste van de 46 projecten. “Het gebouw uit 1950 wordt volledig gerenoveerd”, zegt burgemeester Maurice Webers (sp.a). “De daken en de ramen worden vernieuwd, er werd een nieuwe stookinstallatie geplaatst, alle collectoren en leidingen werden vervangen, een nieuw sanitairblok met douches en balansventilatie werd geïnstalleerd. Dat is een voordeel van ESCOLIMBURG2020: het biedt de kans om na te denken over een totaalaanpak van gebouwen, waar vroeger vooral ad hoc maatregelen werden genomen.”

Dubolimburg gaf de gemeenten bouwadvies op maat wat betreft duurzaam bouwen. De adviespartner vermoedt dat ESCOLIMBURG2020 navolging zal krijgen in andere landen. “De knowhow en ervaring die we met dit project opdeden, is neergeschreven in een blauwdruk waarmee overheden aan de slag kunnen gaan”, zegt Ine Schils van Dubolimburg. “We geloven sterk dat onze aanpak ook elders succesvol kan zijn, op voorwaarde dat gemeenten op de juiste manier gesensibiliseerd worden.”

Aangeboden door onze partners