Seksueel geweld

Studente slachtoffer van verkrachting op campus ULB

©  belga

Een jonge studente is op woensdag 28 december het slachtoffer geworden van een verkrachting op de Campus de la Plaine van de ULB. Een verdachte is onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Heleen Debeuckelaere, mtm, tg

De feiten vonden plaats op 28 december, rond 20.45 uur, vlakbij de gebouwen NO en BC op de La Plaine-campus in Elsene. Daar zitten onder meer de faculteiten wetenschappen en pharmacie. Het slachtoffer is een 21-jarige eerstejaarsstudente aan de ULB.

Het parket van Brussel bevestigt dat er een aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd tegen een verdachte. De man, geboren in het jaar 1999, werd op 1 januari opgepakt en verschijnt 6 januari voor de raadkamer, zegt woordvoerster Sarah Durant. Het parket onthoudt zich van alle verdere commentaar.

‘Hoewel de verkrachting lang duurde, hebben de camera’s en veiligheidsdiensten van de ULB het drama niet opgemerkt. Ondanks het geschreeuw van het slachtoffer’, vertelt een familielid van het slachtoffer aan de krant La Capitale.

De familie vindt dat de ULB de campus beter moet beveiligen. ‘De studenten die in januari hun examens moeten afleggen, zijn duidelijk niet veilig op de Campus de la Plaine.’

   • Waarom de verkrachtingszaak aan de KU Leuven zo lang onder water bleef

‘De aanvaller, wiens daad voorbedacht lijkt, was op de hoogte van het gebrek aan veiligheidsmaatregelen op de campus. Hij wachtte tijdens de blok op een prooi aan het hoofdpad dat studenten gebruiken om naar de studieruimtes te gaan. Hij greep daar zijn slachtoffer en sleepte haar vervolgens enkele meter mee in de totale duisternis’, gaat het familielid verder in La Capitale.

Het slachtoffer zou erg lijden onder de feiten. ‘Ze verlaat haar huis niet meer. Het diepe psychische trauma zal haar hele leven beïnvloeden.’

Woordvoerster van de ULB Ophélie Boffa zegt in een reactie dat ‘onze bewakingsdienst toezicht houdt op de campussen’. ‘Maar zolang het onderzoek loopt’, vervolgt ze, ‘kunnen we geen aanvullende informatie verstrekken’.