Zoveel goedkoper is goedkoopste variabel contract dan vast energiecontract bij Luminus

Er zit 45 euro per maand verschil op het goedkoopste variabele energiecontract en het vaste contract dat Luminus lanceerde, zo blijkt uit berekeningen op de website van de Vreg, de Vlaamse energiewaakhond.

Werner Rommers

De energieprijzen voor de maand januari vergelijken was de voorbije dagen niet mogelijk, doordat energieleveranciers - door de feestdagen - hun jongste energieprijzen met enige vertraging aan de Vreg doorgaven.

Maar sinds woensdagochtend is de V-Test van de Vreg opnieuw actief voor wie energiecontracten wil vergelijken, waarbij voor het eerst dus ook weer vaste contracten in de rangorde opduiken.

45 euro verschil

Concreet blijkt het goedkoopste variabele contract voor een gezin met een gemiddeld verbruik (17.000 kWh gas, 3.500 kWh elektriciteit) 301 euro per maand te kosten: 174 euro voor gas en 126 euro voor elektriciteit bij Energie.be. Afhankelijk van hoe de energiemarkten de komende maanden evolueren, kan dat tarief dalen maar ook nog stijgen.

Wie voor de gemoedsrust van een vast contract gaat – waarbij de energieprijzen dus vast liggen, altijd bijzonder populair geweest – betaalt volgens dezelfde berekeningen van de Vreg 346 euro per maand: 203 euro voor gas, 143 euro voor elektriciteit, beide bij Luminus.

Wat betekent dat het verschil tussen het goedkoopste variabel contract en het vaste contract van Luminus op dit moment zo’n 45 euro per maand bedraagt.

Gemoedsrust

Buiten Luminus biedt op dit moment, volgens de V-test, enkel TotalEnergies een vast contract aan, maar enkel en alleen voor elektriciteit, wat voor een gemiddeld gezin op 163 euro uitkomt.

Bij Luminus beklemtonen dat ze naast vaste contracten ook nog steeds variabele contracten hebben, die wat goedkoper zijn. “Onze vaste contracten zijn voor mensen die gemoedsrust wensen over hun energiefactuur. Terwijl onze variabel tarieven dan weer interessant kunnen zijn voor mensen die niet risico-avers zijn.”

LEES OOK: Zelfs gasprijs voor volgende winter daalt al, maar er komt ook een nieuwe factor van onzekerheid om de hoek kijken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer