Videospeler inladen...

Windmolen knakt in tweeën in Nederland, waarschijnlijk door harde wind

In Zeewolde in Nederland is de bovenkant van een windmolen afgebroken, waarschijnlijk door de harde wind. De brokstukken liggen verspreid over enkele honderden meters. Niemand raakte gewond, laat de brandweer weten.

Op een dijk bij Zeewolde, in de Nederlandse provincie Flevoland, is een windmolen in tweeën gebroken. Waarschijnlijk heeft de harde wind de molen doen knakken. Verder onderzoek moet daarover uitsluitsel geven. Op het moment van het ongeluk waaide het in ieder geval stevig, volgens lokale media met windkracht 6.

BEKIJK - Brokstukken liggen verspreid over het windmolenpark:

Videospeler inladen...

"Bij het incident raakte niemand gewond", tweet de lokale brandweer. "Brokstukken liggen op de akker en tegen de Eemmeerdijk aan. Verkeer heeft geen hinder van de geknakte windmolen."

Ook de lokale veiligheidsregio laat weten dat er gelukkig niemand in de buurt was toen de turbine neerstortte, "want de rotor heeft echt een krater geslagen in het wegdek".

Oude molen

Volgens de lokale veiligheidsregio is de geknakte windmolen een van de oudste windmolens van het park, dat werd gebouwd in 1998. "Het is een oudere windturbine, die inmiddels 25 jaar oud is", legt Chris Derde van Wase Wind uit, een coöperatie van mensen die samen investeren in windenergie. "Het is ook een kleinere turbine, het is nog een tweewieker."

Het feit dat het om een oudere windmolen ging, hoeft niet meteen de oorzaak te zijn van het ongeluk. "Windturbines zijn ontworpen om 20 jaar mee te gaan", legt Derde uit. "Je kan ze langer houden, wanneer een aantal onderdelen gecontroleerd worden en ze gecertifieerd worden. Een windturbine die 25 jaar oud is, dat kan dus, wanneer alle onderdelen goed gecontroleerd zijn."

Probleem met de bouten?

Het probleem lag dus mogelijk bij één van de onderdelen van de molen. "Misschien bij de boutverbinding tussen twee mastdelen", vermoedt Derde. "Ouderdom hoeft daarbij geen rol te spelen, want bouten worden standaard en periodiek gecontroleerd om te zien of ze nog voldoende sterk zijn, of ze nog voldoende aangespannen zijn en of ze niet loskomen."

Dat er iets mis wat met de windmolen, was in ieder geval gisterenavond al duidelijk. De molen stond stil na een storingsmelding, weet Derde. De harde wind alleen was volgens Derde in ieder geval niet voldoende om de molen in tweeën te doen knakken. 

"In Nederland spreekt men van rukwinden van 60 tot 70 km per uur. Dat is niet uitzonderlijk", weet Derde. "Vanaf 100 km per uur wordt het al vervelender voor windturbines. Dan gaan de masten zeker mee trillen en worden ze automatisch stilgezet. Er was dus niet noodzakelijk te veel wind. Dat is toch niet het eerste waar ik aan zou denken." 

Het energiebedrijf Vattenfall heeft intussen aan de Nederlandse omroep NOS laten weten dat de andere zestien molens van het park langs de dijk tussen Zeewolde en Almere uit voorzorg zijn stilgezet. 

Meest gelezen