Studente (21) aangerand op ULB-campus: dader werd de jongste weken geregeld opgemerkt op de universiteitsterreinen

De verkrachter van een 21-jarige bachelorstudente, vorige week woensdag op de campus van de ULB in Elsene, kon op nieuwjaarsdag worden opgepakt nadat hij werd herkend op camerabeelden. Het slachtoffer werd ’s avonds overmeesterd op een niet-verlicht pad, meegesleurd en aangerand. De dader, een 23-jarige dakloze van Afrikaanse afkomst, zou in de weken voor de feiten geregeld rondgehangen hebben op de campus.

cds, mtm, tg
Bron: BELGA

De feiten vonden plaats op 28 december, rond 20.45 uur, vlakbij de gebouwen NO en BC op de La Plaine-campus in Elsene. Daar zitten onder meer de faculteiten wetenschappen en pharmacie. Volgens Waalse media stapte de 21-jarige bachelorstudente bio-ingenieur er op een niet-verlicht pad dat door veel studenten gebruikt wordt, toen ze werd overvallen en meegesleurd naar een donkere plek. Daar is ze seksueel misbruikt door één dader.

Volgens de vader van het slachtoffer was de dader “op de hoogte van het gebrek aan veiligheidsmaatregelen op de campus” en zou hij “op zijn prooi gewacht hebben langs het hoofdpad dat studenten gebruiken om naar de studieruimtes te gaan die de ULB hun tijdens de blokperiode ter beschikking stelt”, getuigt hij in La Dernière Heure.

“Hij greep mijn dochter vast en sleepte haar vervolgens enkele meters van het pad af, in totale duisternis”, aldus de vader. Daar heeft hij haar misbruikt.

Op zoek gegaan naar dader

Rond kwart over negen ‘s avonds zou het slachtoffer naar huis zijn gegaan, vlakbij de Fraiteurbrug. “Ze schreeuwde, bloedde, haar kleren waren gescheurd en ze zakte volledig in elkaar. Ik begreep meteen dat ze verkracht was,” getuigt de vader. “Ik heb nog geprobeerd om naar de campus te rennen om die man te pakken, maar hij was al verdwenen.”

Het slachtoffer werd vervolgens overgebracht naar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld maar zou fysiek en psychologisch zware gevolgen dragen van de feiten. Ze zal vermoedelijk ook haar examens niet kunnen afleggen. Die beginnen volgende week.

Het parket van Brussel bevestigt intussen dat er een aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd tegen een verdachte. De man, geboren in het jaar 1999, werd op 1 januari opgepakt en verschijnt 6 januari voor de raadkamer, zegt woordvoerster Sarah Durant. Het parket onthoudt zich van alle verdere commentaar.

De verdachte kon volgens onze informatie gevat worden omdat hij eerder gefilmd en herkend werd terwijl hij in de buurt van de ULB-campus rondhing.

Na de feiten van 28 december zou hij weggelopen zijn in de richting van het metrostation waar hij de metro genomen heeft. Ook dat is gefilmd en ook daar zijn getuigen van.

Volgens onze informatie struinde de verdachte, dakloos en van Afrikaanse afkomst, de laatste weken vaak rond in de bosjes aan de ULB-VUB-campus. Wellicht was hij op verkenning, zo vermoeden de speurders.

Onveilig

In de Waalse media uit de familie van het slachtoffer intussen haar ongenoegen over de houding van de ULB, die in hun ogen onvoldoende zou doen om de veiligheid van haar studenten te garanderen. Er hangen wel bewakingscamera’s en er is bewaking maar volgens veel, vooral vrouwelijke, studenten is dat niet voldoende en is het onveiligheidsgevoel groot. Zeker op donkere winteravonden.

“Onze bewakingsdienst houdt toezicht op de campussen en bij speciale evenementen wordt de beveiliging uitgebreid. Maar zolang het onderzoek loopt, kunnen we geen aanvullende informatie verstrekken”, zegt woordvoerster Ophélie Boffa van de universiteit in een korte reactie.

Over de dader weten we dat hij geen enkele relatie had met de universiteit. Hij werkte er niet en was ook geen student.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER